Van Klein Zwitserland naar Klein Manhattan?

26/10/2011

Is deze foto genomen in de Alpen of een ander bergachtig gebied? Nee, veel dichter bij huis: op de Kop van West, het nog braak liggende deel van Weidevenne. Dit Klein Zwitserland wordt gevormd door grond die vrij komt bij de bouw van woningen elders in Purmerend. De aarde wordt gezeefd en gemengd. Dat mengen veroorzaakt nogal overlast voor bewoners vlakbij het terrein vanwege het stuiven, maar er komt misschien verandering. Onlangs werd in een commissievergadering (gemeenteraad) gesproken over de Kop van West en daar kwam een verrassend idee op tafel: Kop van West zou ’Klein Manhattan’ kunnen worden.

Manhattan is een stadsdeel (schiereiland) van New York met ruim anderhalf miljoen inwoners. Iedereen kent de beroemde skyline van Manhattan en het is de vraag of de torens van het Purmerendse oude stadhuis en de Nicolaaskerk daar tussen passen, of nergens meer zijn terug te vinden. Woningzoekenden die ooit in New York zijn geweest reageren toch enigszins gereserveerd. “Hoogbouw op de Kop van West, zodat verschillende soorten woningzoekenden er een plek kunnen vinden?  Graag, maar zoals op Manhattan, nou nee, dat nou weer niet.”  Voor een vakantie is Manhattan erg leuk, maar de meeste toeristen zijn blij als ze weer naar huis mogen. Dag en nacht lawaai, want het leven gaat er vierentwintig uur per etmaal door, en er is, vanwege de vele voertuigen, weinig schone lucht.

De bouwplannen voor dit gebied dateren al uit 1970 en allerlei varianten zijn voorbij gekomen. Van veemarkt tot jachthaven. Zelfs is er een idee geweest om het Noord-Hollands Kanaal langs dit gebied om te leggen. Op die manier zou het Centrum groots kunnen uitbreiden. Het is er echter nooit van gekomen. Geen veemarkt en geen jachthaven, maar wel funderingen van gesloopte woningen en bedrijven, een (donker) parkeerterrein, nooit afgemaakt grondwerk voor starterswoningen en grote bergen aarde. De parkeerproblemen in Purmerend verzinken in het niets vergeleken bij New York, en als er al geklaagd wordt over de verkeersstroom in de binnenstad, dan moet je even niet op Manhattan komen.

In dezelfde vergadering werd gesproken over ‘sociale-cohesie’, het prettig met elkaar omgaan als wijkbewoners. Zoiets is op Manhattan helaas volkomen onbekend. Een plek waar bewoners elkaar ontmoeten is een groot park (Central Park). Of er op de Kop van West ook een groot park komt waar bewoners kunnen ontspannen valt te betwijfelen. Net als de komst van een Klein Manhattan

Piet Jonker

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *