Uitvoering Bomenplan 2020-2040 gaat van start

28/10/2021

De komende weken worden op verschillende plekken bomen gekapt. Het gaat voornamelijk om bomen die ziek of dood zijn, of te weinig groeiruimte hebben. Vroeger werden bomen dicht op elkaar geplant om een straat, blok of park snel een groene uitstraling en inrichting te geven. Het nadeel is dat bomen die te weinig ruimte hebben, niet meer groeien of ziek worden. Er komen nu betere groeiplaatsen met meer ruimte, want er worden minder bomen teruggeplant.

Ook wordt gekozen voor boomsoorten die minder last hebben van boomziektes en insectenoverlast. Bomen staan minstens dertig jaar of langer en dat betekent dat bij het planten nu al rekening moet worden gehouden met de veranderingen in klimaat en meer huizen in de stad. Daarom worden de bomen meer gemengd, dus verschillende soorten en leeftijden. Als bomen dan ziek worden door insecten of bacteriën, verspreiden ze dit minder snel naar andere bomen. Zo wordt het risico op grote uitval kleiner. 

Extremer
Er worden niet zomaar bomen gekapt. Het gaat in Purmerend om zieke bomen, bomen met ruimtegebrek, bomen op leeftijd, bomen waar de grond wegzakt en  bomen die te groot zijn geworden. Er wonen steeds meer mensen in de stad en het klimaat wordt extremer: Om de bomen in deze omstandigheden te helpen goed te blijven groeien worden ze nu anders verdeeld over de stad. 

Op de juiste plaats
Waar in het verleden bomen voornamelijk werden aangeplant vanuit esthetisch oogpunt (mooi, volgens de schoonheidsleer) is het nu bekend dat bomen van groot belang zijn voor de leefbaarheid in de leefomgeving. Bijvoorbeeld de positieve effecten van bomen op de gezondheid, voorkomen van hitte en goede bijdrage aan de biodiversiteit. Om optimaal te profiteren van deze effecten, een duurzaam en gezond bomenbestand te krijgen en/of in stand te houden en overlast zoveel mogelijk te beperken is het van belang om de juiste boom op de juiste plek te planten. Er komen daarom in sommige gevallen minder bomen terug dan er stonden. 

Op de website van de gemeente staat een interview over het bomenplan 2020-2040 met verantwoordelijk wethouder Eveline Thijmstra. Zij geeft hierin achtergrondinformatie over de visie van de gemeente: ‘Kwaliteit boven kwantiteit, dat wil de gemeente als het om de bomen in de stad gaat.’ U kunt het bomenplan 2020 – 2040 hier bekijken.

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *