Uitslag Snuffelroute Purmerend

19/10/2018

Op 6 oktober hielden leden van de Fietsersbond en Milieudefensie een ‘snuffelroute’ om met speciale apparatuur de hoeveelheid NOx en fijnstof in de lucht te meten. Er zat die dag gemiddeld weinig fijnstof in de lucht, in vergelijking met de norm, maar de gemiddelde concentratie NOx was erg hoog:130 microgram/m3. Opvallend, maar wel te verwachten, was de hoge score op het Looiersplein van 177 en de uitslag van 159 op de rotonde Neckerstraat. Tijdens de wandeling van zo’n drie kilometer werd op achttien punten gemeten en daaruit bleek dat de resultaten in lijn waren met eerder uitgevoerde metingen.

De deelnemers werd gevraagd wat er zou moeten gebeuren om de lucht in Purmerend schoner te maken en de antwoorden logen er niet om. ‘Auto’s en vervuilende brommers in en om het centrum zoveel mogelijk weren, elektrisch busvervoer, elektrische oplaadpalen in buurten, parkeerruimten buiten het centrum en (bijna) gratis elektrisch vervoer van parkeerplaats naar centrum, meer bomen en groen, Beusebos behouden, uitbreiden en goed onderhouden, fietspaden goed onderhouden en een apart fietspad voor snel elektrisch vervoer, snelfietspaden naar Amsterdam, meer voorlichting aan bewoners over wat je zelf kunt doen en bewustwordingscampagne in Purmerend betreffende uitstoot van fijnstof en de gevolgen voor de gezondheid.’

Minder parkeerplaatsen
Ook werd gevraagd om aandacht voor CO2 uitstoot, klimaatverandering, het behoud van onze aarde, snelheid op de A7 in Purmerend beperken tot 80 km. per uur, betere voorlichting over ‘gasvrij’, bomen planten langs de snelwegen, herbeplanting van bomen als ze gekapt worden wegens ziekten, niet onbeperkt nieuwe huizen bouwen en minder parkeerplaatsen om autorijden te beperken.

Hoge waarde op hoogste punt
Meest opvallend voor de meelopende reporter van weidevenner.nl was het hoge Nox gehalte bij de ingang van het Beusebos (124), en dat na een flinke klimpartij, buiten adem op het hoogste punt (boven op de boog van de Melkwegbrug) de aanname ‘hoe hoger hoe schoner de lucht’ niet opgaat. Hier werd namelijk een Nox waarde van 126 gemeten.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

1 comment

  1. René van Marle schreef:

    Het uitbreiden van het aantal laadpunten moet nu stoppen. Volgend jaar begint de opmars van de Waterstof auto eindelijk door te breken. Dan is afgelopen met de auto,s op batterijen. Een volkomen schone auto. Uit de uitlaat komt alleen schoon (drink) water. Supersnel tanken / groot actie radius en geen groot onderhoud meer van de auto.Alleen nog maar APK onderhoud. De Hoogovens in Velsen gaan waterstof opwekken die ook aan derden aangeboden gaat worden. AVIA Marees gaat ook waterstof verkopen. Net als andere tankstations in Nederland.
    Dus straks GEEN batterij auto,s meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *