Uitgelezen dag voor voorlezen

10/10/2018

Woensdag 10 oktober was het voor de tiende keer Dag van de Duurzaamheid en een uitgelezen dag voor wethouder Paul van Meekeren, met in zijn portefeuille Duurzaamheid en milieu en Onderwijs, om de jeugd iets te vertellen over duurzaamheid, door middel van voorlezen. Kinderen van groep drie van OBS Kawama in Weidevenne waren door de juf al goed voorbereid en gaven de wethouder netjes een hand ter verwelkoming. Het begrip wethouder zei de kinderen niet zoveel, maar de ‘belangrijke meneer’ was een gast, en die ontvang je natuurlijk vriendelijk.

De wethouder kwam naar school om voor te lezen uit het boek De kracht van nieuwe energie, speciaal voor de tiende verjaardag van de Dag van de duurzaamheid geschreven door studenten van de Pabo. Het zijn een aantal verhalen over hoe je zelf dingen kunt veranderen. Naast het voorlezen mochten de kinderen vragen stellen en ook de wethouder stelde vragen aan de kinderen. De term co2 uitstoot bleek nog wat te moeilijk, maar zonnepanelen hadden de meeste kinderen al wel gezien. Dat zoiets ook nog meer uitleg nodig heeft bleek wel uit de antwoorden op de vraag waarvoor ze dienen. Toen ongemerkt de naam van een computerspel viel, gingen de meeste handen omhoog, daar hoefde de wethouder niets over uit te leggen.

Ervaringsgericht onderwijs
Duurzaamheid werd door de kinderen vrij vertaald als ‘goed zijn voor de aarde en vooral ‘aardig zijn voor elkaar’. De wethouder kreeg een warm applaus en ervaarde de slogan van de school: ‘Basisschool Kawama, de plaats waar het goed is’, maar dat wist hij al, want zijn kinderen hebben er ook op school gezeten. De Kawama werkt volgens het concept ervaringsgericht onderwijs. De kinderen worden uitgedaagd om te groeien en geboeid te blijven door zichzelf, anderen en hun omgeving. Dat is voor de school zichtbaar in het welbevinden, de betrokkenheid, de verbondenheid en de competenties van kinderen.

Overigens is Kawama een plaats in Zambia (Afrika) en de Kawamaschool staat aan de Zambezilaan in Weidevenne. De naam staat helaas (nog) niet op de gevel van de school.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *