Tiende Veteranendag in Purmerend

18/10/2018

Op woensdag 17 oktober kwamen ruim honderd veteranen naar Wokrestaurant De Doele voor de tiende Veteranendag. Purmerend heeft veel waardering voor zijn veteranen en geeft met deze middag de gelegenheid om in gezellige sfeer met elkaar verhalen en ervaringen uit te wisselen. De organisatie is in handen van de gemeente en de Stichting Veteranen Purmerend. Tijdens een kort officieel gedeelte heette Peter Stiphout, voorzitter Stichting Veteranen Purmerend, de genodigden welkom, waarna burgemeester Don Bijl, beschermheer van de stichting, het woord nam.

De burgemeester noemde het tienjarig jubileum ‘een bijzondere mijlpaal en een mooie traditie in deze stad’. Daarnaast sprak hij zijn waardering uit voor het bestuur van de Stichting Veteranen Purmerend, die met hun activiteiten zorg dragen voor aandacht voor de veteranen dicht bij huis, in vertrouwde omgeving. Bijvoorbeeld door de maandelijkse veteranenmiddagen bij Spijkerman. Bijl: “Sinds mijn toetreden tot het Nationaal Comité Veteranendag is het mij nog duidelijker geworden, dat de aandacht voor en de waardering van de veteranen in onze samenleving, meer dan terecht, enorm is verbeterd.” Wel sprak de burgemeester zijn zorg uit om alle veteranen goed te bereiken. “De opkomst bij deze gelegenheden neemt af met het voortschrijden van de tijd, en wij weten allemaal dat niemand de wedstrijd met de tijd kan winnen. De veteranen van latere missies zijn nog onvoldoende aangehaakt.”

Dankbaarheid
Vanwege het tienjarig jubileum was Luitenant-Generaal J.F.A.M. van Griensven, Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, tevens Inspecteur der Veteranen uitgenodigd om de veteranen toe te spreken. De generaal was blij met de aandacht voor ‘gewone mensen die ongewone dingen hebben gedaan in andere landen. Die zich samen met kameraden er doorheen hebben geslagen in situaties waar je liever niet bent’. Daarnaast benoemde hij de problemen bij terugkomst, tonen van dankbaarheid en erkenning, de Veteranenwet en de ‘strijd’ tussen jonge en oude veteranen.

Sourabaja
Na het officiële gedeelte genoten de aanwezigen van een maaltijd en zorgden Dona Pessy en haar begeleiders voor muziek, die vooral de Indië-veteranen weer even terugbracht in de tijd, bijvoorbeeld met het verzoeknummer Soerabaja van burgemeester Bijl. Studenten horeca opleidingen van het Horizon College gaven ondersteuning in het door de heer Chi beschikbaar gestelde restaurant. Alle deelnemers kregen een jubileumcadeautje in de vorm van een paraplu.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

1 comment

  1. R.E.J. Sutherland schreef:

    Tien jaar geleden heeft de heer Stiphout mij gevraagd om in het bestuur te komen van Stichting Veteranen Purmerend. De heer Maasakker was het derde lid ( helaas al overleden). Nu bestaat het bestuur uit 7 leden,met Stiphout als voorzitter.De maandelijkse ontmoeting bij Spijkerman wordt bezocht door ongeveer 30 veteranen,
    die hun goede en slechte ervaringen uitwisselen.Bij het naar huis gaan,rond 4 uur gaat iedereen met een blij gezicht huiswaarts.
    Er blijkt in al die jaren een behoefte te zijn voor een maandelijks samen zijn, met dank aan Spijkerman, die een zaal gratis beschikbaar stelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *