Tegemoetkoming in de woonlasten

17/03/2021

Mensen die door de coronamaatregelen minder inkomsten hebben en daardoor in de problemen komen met het betalen van de woonkosten kunnen een regeling aanvragen bij de gemeente. Het betreft bijvoorbeeld huur, hypotheek, gas of elektriciteit. De regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) kan hierbij helpen als financiële tegemoetkoming.  De uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet) en de  tegemoetkoming (woonlasten + energielasten) bedraagt maximaal € 573 per maand. Voor ondernemers met een Tozo-uitkering kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

U kunt in aanmerking komen als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • Door de coronamaatregelen heeft u veel minder inkomen dan vóór de crisis.
  • U heeft een inkomen rond € 1.022 (alleenstaande en alleenstaande ouder) of
  • € 1.460 (gehuwd/samenwonend).
  • U heeft op dit moment als alleenstaande minder dan € 6.295 of als gehuwden of alleenstaande ouder € 12.590 aan beschikbare geldmiddelen. Het gaat bijvoorbeeld om contant geld, geld op de (spaar)rekening van uzelf, uw eventuele partner en kind(eren) en de waarde van beleggingen of bitcoins.
  • U betaalt voor de woonlasten (huur, of rente hypotheek) maandelijks meer dan   € 430.
  • U betaalt voor de energielasten (elektra, stadsverwarming, gas) maandelijks meer dan € 150.
  • Bent u ondernemer? Vermogen in uw onderneming hoeft u niet mee te tellen. Een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet.
  • U woont in een woning waarvan u de hoofdhuurder of de eigenaar bent.

Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van het UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering.

U mag de TONK-uitkering meestal houden. Maar in sommige situaties mag de gemeente ook beslissen dat u de uitkering als lening krijgt, bijvoorbeeld als u weet dat u binnenkort een groot bedrag ontvangt. U moet de uitkering dan later terugbetalen. U kunt de uitkering in de periode januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden krijgen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U vraagt de uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op op uw inkomen echt nodig heeft. Om de uitkering aan te vragen vult u het aanvraagformulier TONK.Pdf in. Vul dit formulier helemaal en naar waarheid in. Stuur ook de gevraagde gegevens mee.

U kunt uw aanvragen sturen naar: Gemeente Purmerend, TONK, Antwoordnummer 55, 1440 AA Purmerend. Dit is gratis, u hoeft geen postzegels te gebruiken. Ook kunt u uw aanvraag in de brievenbus van de gemeente doen. Deze bevindt zich naar de toegangsdeur van het stadhuis. U kunt het formulier vanwege de nog geldende coronamaatregelen niet bij het stadhuis inleveren, omdat het stadhuis alleen op afspraak geopend is.

Vragen of meer informatie
Heeft u specifieke vragen over uw aanvraag? Stuur een mail naar: tonk@purmerend.nl. Of neem telefonisch contact op via (0299) 452 452. In andere gevallen kunt u bellen met het ondernemersloket via (0299) 452 400 of stuur een mail naar: ondernemersloket@purmerend.nl.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *