Succes voor initiatiefnemers HOP Weidevenne

09/09/2021

Weidevenne heeft eindelijk een HOP (Honden Ontmoetings Plek). Het heeft letterlijk en figuurlijk heel wat voeten in de aarde gehad, maar de honden (en baasjes) kunnen nu naar hartenlust spelen en rennen op een strook grasland tussen de Rotterdamhaven en A7. De hekken zijn geplaatst zodat de viervoeters niet zomaar de weg op kunnen rennen en het voor hen en de baasjes veilig is. Het was de bedoeling dat in elke wijk een Hop zou komen en voor de initiatiefnemers in Weidevenne is het nu werkelijkheid geworden.

Na vier jaar vergaderen, flyeren, overleg en onderzoek door een aantal hondenbezitters onder andere in Weidevenne, om speel- en uitrenvelden voor hun trouwe viervoeters te verwezenlijken is het nu dan zover. Makkelijk was het niet, want in 2019 werden de plannen aangeboden aan de wethouder en bekeken en aangepast tot een uitvoerbaar plan.

Niet met de bus
Helaas gooide de commissievergadering Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) nog roet in het eten. Een aantal insprekers met andere ideeën liet van zich horen en een aantal commissieleden vond de plannen te duur en er werd zelfs geopperd dat hondenbezitters desnoods met de bus naar het Purmerbos kunnen gaan. Anderen vroegen om een nieuw bewonersonderzoek. Wethouder Tijmstra wees er in de commissievergadering op dat het geen participatieproject van de gemeente is, maar van bewoners. Ook over de kosten was zij duidelijk: “Het is een eerlijk verhaal, het kan niet goedkoper. We kijken naar de belangen van de hele wijk, niet alleen naar hondenbezitters.”

Maaien
Uiteindelijk is het toch goed gekomen en hoeven hondenuitlaters in Weidevenne niet met de hond in de bus naar het Purmerbos. De lang besproken hekwerken in Purmerend zijn langs de A7 in Weidevenne geplaatst. Er wordt enthousiast gebruik van gemaakt, al vragen sommige hondenuitlaters zich af of er nog gemaaid kan worden en of er nog hondenpoepbakken komen (daar wordt aan gewerkt. red.).   

Regels:
In heel Purmerend mag de hond uitgelaten worden, behalve bij speelplaatsen,    schoolpleinen, vissteigers en trimbanen. Die plekken zijn verboden voor honden.

In heel Purmerend moet de hond aangelijnd worden, behalve in losloopgebieden. De aanlijnplicht is een veiligheidsmaatregel die voorkomt dat voetgangers, (brom)fietsers en automobilisten schrikken van loslopende honden of lastig gevallen worden. In losloopgebieden mogen honden wel los.

In heel Purmerend moet hondenpoep opgeruimd worden, behalve op uitlaatstroken, in losloopgebieden en in alle plantvakken (die geen onderdeel zijn van speelplaats, vissteiger of trimbaan).

Hondenpoep kan in alle prullenbakken en in speciale hondenpoepbakken die op een aantal plaatsen zijn neergezet. De hondenpoepbakken zijn voorzien van een houder met hondenpoepzakjes.

Handhavers controleren op de naleving van deze regels.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *