Start feest Melkwegbrug

13/10/2012

Op vrijdagmiddag 12 oktober gingen de feestelijkheden van start rondom de opening van de Melkwegbrug. Aan de Kanaaldijk stond naast de brug een feesttent voor alle genodigden . Iedereen die had bijgedragen aan de bouw van de Melkwegbrug was uitgenodigd voor het officiële gebeuren en het geheel werd muzikaal ondersteund door het driemansorkest  Heeren van het Goede Leven.

Verantwoordelijk wethouder Hans Krieger sprak in zijn openingswoord over een belofte die is nagekomen. “Een veilige verbinding over het Noordhollands Kanaal tussen `het stadje´ en de vinex-wijk Weidevenne. Maar ere  wie ere toekomt, mijn voorganger, Hans Engels, heeft in bestuurlijke zin het project Melkwegbrug in een stroomversnelling gebracht. Hans kan er helaas niet bij zijn in verband met zijn gezondheid, maar ik wil hem vanaf deze plek bedanken voor alle inspanningen die hij heeft geleverd. Hij zal zeker blij zijn met de voltooiing van deze brug.”

Vervolgens sprak wethouder Krieger over de hobbels die genomen moesten worden, zoals een hoofdtransportleiding voor het gas waarvan niet bekend was waar die lag. Door inzet van duikers is dit probleem opgelost. Krieger: ” De keuze voor hoofdaannemer VSF (Volker Staal Funderingen) is gedurende de gehele periode van voorbereiding en bouw een schot in de roos gebleken. Het is fascinerend dat we in dit land in staat zijn om vanaf de creatieve tekentafel bij Next een beweegbare brug met heel veel maatwerk te leveren. Met een enorme onverzettelijkheid zag VSF in elke hindernis een uitdaging. Projectleider Arjen Jolink en de vele onderaannemers, chapeau, jullie hebben geweldig werk geleverd. Ook projectleider Peter de Lange verdient een pluim voor zijn niet aflatende inzet. “

Terwijl de regen op de feesttent kletterde sprak burgemeester Don Bijl in zijn functie als vicevoorzitter van de Stadsregio Amsterdam. Zonder de drie miljoen subsidie van de Stadsregio was de bouw niet mogelijk geweest.  Hij noemde het een niet alleen beeldbepalend project maar ook een stadsbepalend kunstwerk van Purmerend. “ Ik feliciteer alle bewoners met deze bijzondere brug.”

Piet Arie Kraaijenveld, directeur van VSF had veel respect voor wethouder Krieger, om een brug te laten bouwen die laat zien dat Purmerend zich als gemeente respecteert, met een eye-catcher als de Melkwegbrug. VSF heeft dit project met bezieling en enthousiasme gebouwd. Kraaijenveld: “Onze trots en inzet om een dergelijk project tot een goed einde te brengen, past bij het idee om met deze brug twee delen van Purmerend dichter bij elkaar te brengen, verbinden wat ver weg leek!” Projectleider Peter de Lange en wethouder Hans Krieger kregen van VSF een prachtig schilderij, van kunstenaar Paul Kerrebijn, met een impressie van de Melkwegbrug aangeboden.

Tot slot was het woord aan Marijn Schenk van Next Architects: “ Het vijfjarig proces van bedenken, schetsen en vervolgens te laten bouwen is ten einde. De brug is niet alleen een fysieke, maar ook een mentale verbinding geworden. Het beeld dat we voor ogen hadden is heel dicht gekomen bij het resultaat. Ik zie voor me dat een Romeo uit Weidevenne een Julia uit het Centrum ontmoet via de brug.`

Na alle  toespraken was een film te zien, gemaakt door Shootlab. Deze film geeft een impressie van het hele proces van het begin tot het eind van de bouw van de Melkwegbrug en zal binnenkort te zien zijn op de website van de gemeente Purmerend. Op zaterdag kunnen alle bewoners daadwerkelijk over de brug lopen van het Centrum naar Weidevenne en vice versa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *