Start bouw De Looiers emotioneel moment

22/11/2019

Met een feestelijke bijeenkomst voor toekomstige bewoners en genodigden werd donderdag 21 november de officiële start van de bouw gevierd. Burgemeester Don Bijl, projectontwikkelaar Jan van der Linden, dochter en kleindochter Lenû openden met een druk op de knop een spectaculaire lasershow. Burgemeester Don Bijl vertelde blij te zijn dat de opening geschiedde via een knop op afstand, want in een hijskraan op grote hoogte zag hij echt niet zitten.

De eerste paal voor De Looiers is verleden week al de grond ingegaan op een voor Purmerend nieuwe manier. Om schade aan omliggende panden (onder andere Villa Houtheuvel) te voorkomen worden de palen trillingsvrij ‘geheid’. In totaal gaan er 239 palen van 21 tot 25 meter de grond in. Eerst wordt met een grote buis een gat geboord, waarna de heipaal in de buis wordt gebracht. De overige ruimte wordt via een grote bak met slurf opgevuld met beton, daarna gaat de boor weer omhoog en staat de betonnen heipaal stevig in de grond.

De hoogte in
De burgemeester memoreerde aan het ‘huzarenstukje’ dat Jan van der Linden verderop langs de Where heeft uitgehaald met De Oeverlanden, nieuwbouw aan de Nieuwstraat en recentelijk het plan Klein Where. Bijl: “De woongebouwen De Looiers stralen kwaliteit uit en dat is goed voor de ontwikkeling van Purmerend. Onze stad heeft onderscheidende woonmilieus nodig om alle doelgroepen te kunnen bedienen.” Ook de hoogte van de gebouwen kwam ter sprake. Bijl: ”De hoogte zal even wennen zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat onze nieuwe centrale as door kwalitatief hoogwaardige uitstraling echt veel gaat toevoegen aan onze stad. Bovendien zullen wij op veel plaatsen wel de hoogte in moeten als wij voldoende woningen willen bouwen.”

Emotie
In zijn dankwoord werd Jan van der Linden even overmand door emoties vanwege de mooie woorden die over hem werden gesproken, maar ook door zijn  familiegeschiedenis die een rol speelt bij dit project. Overgrootvader Franciscus Hendrikus van der Linden, getrouwd met Johanna van Haaren, kwam rond 1860 vanuit Soest  naar Purmerend en ging aan de slag als koetsier bij de firma Brantjes. Naast de familie Brantjes maakte ook andere notabelen gebruik van zijn diensten.  Het gezin woonde in het ‘Noorse huisje’ links naar de villa, en de koetsen en paarden stonden in de schuur naast het huisje. De woning is jaren geleden in z’n geheel verplaatst naar het Zuiderzeemuseum.

Precies op de plek waar zijn overgrootouders anderhalve eeuw geleden woonden, bouwt achterkleinzoon Jan van der Linden nu De Looiers.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *