Sportiviteit en vrolijkheid tijdens nieuw regenboogtoernooi

30/10/2017

Op woensdag 25 oktober vond het eerste regenboogvoetbaltoernooi van Purmerend plaats bij FC Purmerend in Weidevenne. Dit regenboogvoetbaltoernooi werd georganiseerd om acceptatie van lhbt+ (lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en meer) te vergroten. Spurd en Clup Welzijn pakten dit op met stichting ReR-Purmerend en met ondersteuning van de John Blankensteijnstichting. Voetbal moet voor iedereen zijn. Wie je bent, waar je vandaan komt, hoe je je voelt of op wie je verliefd bent, dat maakt geen bal uit! Iedereen moet elkaar kunnen accepteren en respecteren. Het voetbaltoernooi was één van een reeks activiteiten in de zogenaamde regenboogmaand van Purmerend.

Na een korte toespraak van Edith van Clup Welzijn over acceptatie en hoe belangrijk dit voor mensen kan zijn en dat je daarom moet oppassen met bepaalde scheldwoorden, volgde de uitleg van het toernooi door Aram van Spurd en al gauw vertrokken de selectieteams van onder de 16 naar de kleedkamers met regenboogveters, een regenboogaanvoerdersband en een regenboogvoetbal.
Gaybal
Regenboogveters in de schoenen doen, was veel werk, maar het team van v.p.v. Purmersteijn had een creatieve oplossing: de veters werden om de sokken heen binden. Bij de andere teams geen veters, wel een aanvoerdersband. Een jonge kijker aan de zijlijn vertelde: “ik heb deze aanvoerdersbanden wel op tv gezien bij de eredivisie, maar ik wist nooit wat het betekende.”Een enkeling riep: “ik ga niet voetballen met een gaybal.” Een uitspraak die goed aangeeft, dat een voetbaltoernooi zoals dit nog steeds nodig is. Vanuit de leiding van de clubs kwam het idee om vakerw een regenboogkraam in te richten, zodat ook anderen bekend worden met lhbt+.

Aftrap
Na een spectaculair optreden, met gekleurde veertjes, van de dansgroep van ERstudio’s, werd de aftrap genomen door mensen uit de voetballende lhbt- doelgroep samen met Roald Helm (wethouder met in het pakket sport). Daarna kon de eerste wedstrijd beginnen en startte er ook een tombola, waarbij allerlei regenboogprijzen verloot werden. Regenboogstickers werden vrolijk ontvangen en op de borst geplakt en iemand riep blij: “die plak ik op mijn scooter.”

Er werd sportief gespeeld en het waren spannende wedstrijden, de teams waren aan elkaar gewaagd. In de laatste wedstrijd stonden Purmersteijn en ZOB tegenover elkaar. Purmersteijn won dit eerste regenboogvoetbaltoernooi en mocht de gekleurde wisselbeker in ontvangst nemen. ZOB bedankte voor de leuke avond en organisatie. “Dit toernooi is zeker voor herhaling vatbaar. Volgend jaar revanche.”

Eva Kroes (lhbt-vlogger) heeft het hele evenement gefilmd en gefotografeerd. De beelden van deze avond zullen binnenkort terug te vinden zijn op haar kanaal. Haar motto: “een beetje gay, is ok!”

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *