Spektakel en techniek in Purmerend bij Young Solar Challenge

23/06/2019

Simone de Groot

Het was afgelopen vrijdag en zaterdag erg druk rond en op de Kom in Purmerend. Veel toeschouwers keken met verbazing toe hoe boten zonder geluid door (en vaak over) het water gleden. Het ging om de Young Solar Challenge 2019, een evenement waarbij scholen en universiteiten de strijd met elkaar aangaan met zelfgebouwde boten en daarmee proberen zo lang en snel mogelijk te varen op zonne-energie. Deze nieuwe energie was er voldoende, want de zon was volop      aanwezig. Het evenement werd voor de tweede keer in Purmerend gehouden en vooral de grote boten, met soms ruim negen m²zonnepanelen aan boord, zorgden voor spanning en sensatie.

Deelnemers kwamen uit binnen- en buitenland, van Volendam tot Indonesië, en ook Simone de Groot,16 jaar en leerling technasium aan het Emmelwerda College in Emmeloord, was van de partij. Technasiumleerlingen leren vaardigheden zoals creativiteit, ondernemendheid, samenwerken, inventiviteit, communicatie, plannen, projectmatig werken, en organiseren. Simone: “Het is een examenvak waarbij we met 16 jongens en meiden in twee teams de boten bouwen. Vooral het samenwerken is leuk en daarnaast gaan we voor de wedstrijden het hele land door.” Voor Simone was het de tweede en laatste keer in Purmerend, maar de school gaat door met het project. Omdat het ook de laatste race van dit jaar was, werd een afscheidsfeestje gevierd. Simone: “Jammer dat het voor mij voorbij is, want het was een leuk project en bovendien is Purmerend een sfeervolle en gezellige stad met kleine straatjes en een leuke plek om te zijn.”

Investering

Wethouder Mario Hegger als starter

Bij een van de races fungeerde wethouder Mario Hegger vanuit een boot als starter. Deze keer niet met een (start)pistool, maar via een megafoon. Hegger: “Als gemeente werken we hier graag aan mee. Kinderen leren zo techniek niet alleen uit een boek, maar gaan zelf op een sportieve manier aan de gang. Het is een prima investering in de toekomst.”  Ook het milieuaspect telt volgens de wethouder mee. “In andere landen, bijvoorbeeld Indonesië, spelen grote afvalproblemen en buitenlandse deelnemers aan dit evenement kunnen tijdens hun toer door Nederland zien hoe we er hier mee omgaan.”

Nieuwtje
Naast de Solarboten waren er aan de Kanaalkade en Beemsterburgwal allerlei activiteiten waaraan kinderen konden meedoen. Na de opening op vrijdagochtend door wethouder Paul van Meekeren reikte burgemeester Don Bijl zaterdagmiddag de prijzen uit. Overall winnaar 2019 werd Boogerman II. Als nieuwtje liet wethouder Hegger weten dat volgend jaar ook de Purmerendse Scholengroep (PSG) zal deelnemen aan de Young Solar Challenge.

Kijk naar het webalbum voor alle 100 foto’s.

Burgemeester Don Bijl met winnaar

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *