Snelverkeer op de Melkweg

04/12/2021

Plek voor een paaltje, volgens Ineke

De Melkweg bestaat al eeuwenlang als de weg van en naar het centrum van Purmerend en dat leverde tot nu toe geen problemen op, maar sinds de komst van de Melkwegbrug en bouw van Kop West is hier verandering in gekomen. Mede vanwege weer een aanrijding tussen auto en fietser nodigde Ineke Smit, een van de leden van de actieve bewonersvereniging van Heel Europa, de redactie uit voor een werkbezoek ter plaatse. De aanrijding was gelukkig zonder ernstige gevolgen, maar de buurt houdt zijn hart vast.

Het blijkt dat niet alleen bewoners van Heel Europa hier overlast van ondervinden, maar ook bewoners van VenneStaete en de Marquise. Ineke: “Ik wandel regelmatig met mijn hond en heb al een aantal keren een kind ‘gered’ doordat er busjes, motoren en auto’s op de Melkweg rijden. Het is een fietspad met voetpad, maar blijkbaar fungeert de Melkweg ook als sluiproute om de bussluis op de Wolgalaan te ontlopen. Ik zie elke dag vele busjes van o.a. PTT Post, DPD, DHL, bezorgauto’s van AH en zelfs oud papierwagens en ander snelverkeer over de Melkweg rijden. Ook ‘gewone’ automobilisten proberen regelmatig via de Melkweg de bussluis te omzeilen. Aanspreken heeft geen zin, de bestuurders halen hun schouders op en gaan gauw verder.”

Wijkmanager
Volgens Ineke is het contact met wijkmanager Michael Lanting goed en heeft de gemeente inmiddels een onderzoek gedaan naar het aantal personen dat gebruik maakt van de Melkwegbrug en de kruising na de brug aan de kant van Kop West. De uitkomst is nog in onderzoek. Handhaving is ook regelmatig gebeld, maar tegen de tijd dat zij langskomen is de overtreder alweer weg. Zij kunnen pas optreden bij een ‘heterdaadje’. Ineke heeft het idee dat er bij het ontwerpen van Weidevenne niet goed is gekeken naar de infrastructuur en het openen van de bussluis is niet de oplossing omdat de Wolgalaan dan een racebaan wordt.

Paaltjes
Een deel van de oplossing is volgens Ineke onder andere het plaatsen van brandweerpaaltjes bij de toegangswegen voor autoverkeer. Maar het zijn niet alleen busjes, ook snelle brommers en zelfs motoren rijden op het fietspad. “Ik ben benieuwd naar de nieuwe wijkwethouder, we hebben al een mailtje gestuurd, maar nog geen antwoord gekregen. Wellicht dat de nieuwe wijkagent hierin ook een rol kan spelen. De vorige was heel behulpzaam in het meedenken naar oplossingen.” 

Opletten
Voorlopig zal het nog wel even opletten blijven voor de voetgangers en fietsers op de Melkweg. De ‘sprinkhanenplaag’, zoals Ineke de vele snelle bezorgbrommers noemt, zal met de feestdagen alleen maar toenemen. Iedereen is dus gewaarschuwd; dit historisch stukje Purmerend, wat altijd veilig toegankelijk was voor iedereen, is helaas ingehaald door de tijdgeest.

Reactie wijkmanager Michael Lanting
“Als wijkmanager betreur ik dat dit soort gedragingen plaats vinden. De inrichting geeft duidelijk aan dat het hier om een fietspad gaat en daar mag een automobilist simpelweg geen gebruik van maken. Ik zal deze gedragingen opnieuw onder de aandacht brengen van het team Handhaving. Het op heterdaad constateren blijft echter heel lastig. Ik ga met de aangeefster een afspraak maken om ter plaatse met een verkeerskundige naar de inrichting van de openbare ruimte te kijken.”

7 comments

 1. mary schreef:

  Niet alle vooruitgang is een verbetering.

 2. Kim schreef:

  De autos, motoren en brommers zijn in overtreding, maar Ineke snijdt een ander belangrijk punt aan; elektrische fietsen en bronfietsen. Oversteken is op dat punt inmiddels net zo spannend als een willekeurige autoweg. En dit terwijl het een belangrijke oversteekplaats is voor schoolgaande kinderen.

 3. Anne wals schreef:

  De politie rijd zelf ook regelmatig over dit fietspad

 4. Sonja schreef:

  Hoop dat het snel veilig wordt voordat het echt mis gaat ik rij daar regelmatig ook straks mijn dochter ook als ze naar v.o. gaat ik zeg tegen mijn dochter rij maar over het fietspad is veilig maar ze kan dan beter via de stoplichten gorslaan jaagweg misschien wel veiliger ook de overgang bij de hoge brug belachelijk gevaarlijk wie dit heeft uitgevonden vaak ook op de brug te druk met alles fietsen brommers voetgangers erg slecht kunnen beter voor voetganger aparte weg of loop route maken haast niemand loopt over de hoge brug ik vind het een gevaarlijk situati ook hoge brug is zonde van de investering ze kunnen beter kijken naar veilig oversteken voor iedereen

 5. Angela Jungen schreef:

  Er stond toch een paaltje? Enig idee waarom dat is weggehaald?

 6. Vincent schreef:

  Niet alleen de Melkweg is een punt van ergenis binnen de wijk, ook op de Wolgalaan is het een chaos. Het vele bouwverkeer maakt het een gevaarlijke weg, veel schoolgaande kinderen en vrachtverkeer, busjes etc. wat maar parkeert langs de weg en achteruit rijdt. De bussluis is aangelegd voor de veiligheid in de wijk, echter geeft dit de bus alle ruimte om in volle vaart door de wijk te rijden, de bochten af te snijden etc. Klagen heeft geen zin, want ze wijzen allemaal naar elkaar.

 7. Laura Doornbos schreef:

  Ik vraag ook aandacht voor het verlengde van de Melkweg nl Purmerland, het stuk tussen de kruising Zambezilaan naar de Boffert en Purmerland. Er wordt hard gereden. Als je probeert over te steken met de fiets of langs de weg te wandelen wordt je soms aangeraakt door spiegels van langsrijdende auto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *