Sint Maarten in de regen…

12/11/2019

Gisteren was het weer Sint Maarten. Ondanks dat de regen soms met bakken uit de hemel kwam, zijn veel kinderen (en ouders) toch langs de deuren gegaan om in ruil voor een liedje wat lekkers te krijgen. Veel bewoners hadden er wat moois van gemaakt om de kinderen warm te ontvangen.  Zo hingen er spoken, lagen er uitgeholde pompoenen en hier en daar hing zelfs een papieren skelet op de deur. Het was vaak een combinatie van Sint Maarten en Halloween. Maar het leverde leuke gesprekjes en waardering op van ouders, voor de kinderen was het vooral doorgaan naar de volgende….

De herkomst Sint-Maarten
Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten) werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije. Hij werd door de keizer tot ridder geslagen. Op een zeer koude dag in de winter zag Maarten een arme man zonder jas in de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Hij overleed op 11 november 397 en op de feestdag van deze heilige werd het gebruikelijk om kinderen iets te geven. Sint-Maarten (of soms ook ‘Sinte Maarten’ of ‘Sinter Maarten’ genoemd) wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt ‘lichtfeest’ voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin.
Hiermee gaan ze ’s avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Tegenwoordig bestaat de traktaties uit snoep of een mandarijn.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *