‘Siamese tweeling’ op Oude Begraafplaats

07/09/2021

Ook dit jaar is de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 11 september ‘the place to be. Belangstellenden kunnen ook op andere dagen terecht, maar een bezoek tijdens Open Monumentendag is extra de moeite waard. Wie die dag wat bijzonders wil zien, moet eens kijken bij op de grote boom rechts achterin, waarvoor bij elke rondleiding wordt gewaarschuwd: ‘pas op, stoot je hoofd niet’. Een grote tak hangt namelijk dwars over het voetpad.

De eerste gedachte die bij veel bezoekers opkomt is ‘de zaag erin zodat iedereen veilig over het pad kan wandelen’, maar daar willen de vrijwilligers van de begraafplaats niets van weten. De oude begraafplaats is op zich al één van de mooiste plekjes in het drukke centrum van Purmerend en daar komt deze boom nog eens bij. Het valt niet meteen op als je langs de boom loopt, vooral omdat je moet bukken om een hersenschudding te voorkomen, maar de boom heeft iets unieks. Het komt weinig voor, maar aan de overhangende zware tak zitten ingegroeide takken. Niet wereldschokkend, gewoon leuk en interessant om zoiets te zien.    

Siamese tweeling
Bomendeskundige en vrijwilliger bij de begraafplaats Jan Kramer weet precies hoe de vork aan de steel (in dit geval de tak aan de boom) zit. “Het gaat om een Veldesdoorn, een in Purmerend veel voorkomende boomvormende struik. Alleen heeft deze een kenmerk die je niet veel ziet. De ingegroeide takken zitten als een Siamese tweeling aan elkaar gegroeid en misschien wel vijftig jaar geleden is deze vergroeiing ontstaan. Normaal worden bij het onderhoud van bomen en struiken de schurende takken gesnoeid omdat ze elkaar beschadigen, maar In dit geval is dat niet gebeurd. Het leven van de boom speelt zich af in en net onder de schors en als dat schuurt en de schors beschadiging aan beide kanten optreedt, dan vergroeit het.” De boom is ook opgenomen in de Bomenwandeling vanwege deze speciale vergroeiing.

Pas op
Een aantal graven wordt tijdens Open Monumentendag uitgelicht en er is een kraam met informatiemateriaal en een kleine fototentoonstelling. Vrijwilligers zijn aan het werk en zullen graag vragen van bezoekers beantwoorden. Iedereen is welkom van 10.00 tot 16.00 uur, maar pas op, stoot niet uw hoofd, op tijd bukken bij de Veldesdoorn.

1 comment

  1. Alex Vallentgoed schreef:

    Weer een schitterend verhaal over deze mooie locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *