Schoolplaten van J. Muusses in Purmerends Museum

16/11/2020

Het Purmerends Museum verwierf recent de complete serie schoolplaten die de Purmerendse uitgeverij J. Muusses in 1894 maakte. Deze schoolplaten werden gebruikt als illustratie bij de verhalen die de meester en juf in de klas vertelde. Nu is de hele serie voor het eerst in het museum te zien. Voor sommigen een nieuwe kennismaking, voor anderen die een aantal jaren de platen op school hebben meegemaakt, pure nostalgie en een feest van herkenning.

Jan Muusses opende in 1871 een boekhandel in Purmerend. In zijn winkel in de Breedstraat had hij onder andere een groot assortiment kinderboeken. Al snel begaf hij zich ook op het uitgeverspad. Uitgeverij J. Muusses bracht veel educatief materiaal uit, waaronder in 1894 deze serie van 21 schoolplaten onder de titel ‘Het zaakonderwijs in de eerste twee leerjaren’.

Alledaagse situaties
De schoolplaten werden gemaakt door H. Douma en M.H. Lem en gedrukt bij Tresling & Co te Amsterdam. In de 19e eeuw maakte het onderwijs een grote verandering door. Er werden leermethodes ontwikkeld waarbij schoolkinderen door zien, horen, ruiken of voelen vertrouwd raakten met de wereld om hen heen. Om het de onderwijzer gemakkelijk te maken, werden er schoolplaten uitgegeven waarop alledaagse situaties, voorwerpen, ambachten en beroepen stonden afgebeeld.

Goed kijken
Naar aanleiding van een simpel voorwerp uit de directe omgeving van de kinderen, zoals een stoel of een kachel, stelde de onderwijzer een eindeloze reeks vragen die de leerlingen nauwkeurig moesten beantwoorden. Door goed te kijken – het aanschouwen – en te luisteren, leerden zij de verschillende kleuren, onderdelen, materialen en de functie van allerlei voorwerpen te onderscheiden en te benoemen. Naast het leren kijken was het aanschouwingsonderwijs tevens een voorbereiding op de zaakvakken in de hogere klassen zoals aardrijkskunde, kennis der natuur en geschiedenis.

Vanwege de aangescherpte maatregelen is het Purmerends Museum in ieder geval tot woensdag 18 november gesloten. De Museumwinkel is wel open van dinsdag t/m zaterdag en is bereikbaar via de ingang aan de  Peperstraat 35.    Voor informatie, website: purmerendsmuseum.nl, mail: info@purmerendsmuseum.nl of telefoon: 0299 47271.

Muusses Breedstraat (rechts)

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *