Rolstoelbasketbal op OBS De Koempoelan

16/06/2022

Max (l) en Melvin (r)

Gymles op school is natuurlijk altijd leuk. Even geen rekenen, taal of andere vakken, maar lekker sporten en met elkaar kletsen als je even op de bank moet zitten. Dan wordt gymles op OBS De Koempoelan in Weidevenne opeens verandert in een clinic, misschien wel net zo leuk of zelfs leuker, dus komen de leerlingen enthousiast naar het gym//sportlokaal. Daar wacht ze een verrassing, want de ‘leraar’ zit in een rolstoel en dat is toch wel even wat anders. 

De les begint met een uitleg van Melvin Smid, specialist inclusive sporten bij Spurd, raadslid en rolstoeltennisser. Niet zo maar een tennisser, net voor het begin van de coronaperiode krijgt hij een wildcard voor een voortoernooi op Wimbledon, maar dat gaat vanwege de geldende maatregelen helaas niet door. Wel is hij fanatiek bezig met zijn ultieme droom; deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024..  

Kan je daaraan dood gaan?
De clinics zijn een initiatief van Spurd en gaan al geruime tijd langs de scholen, ook voortgezet onderwijs, en bestaan uit verschillende vormen van sport. ‘Toen ik ongeveer drie jaar geleden werd gevraagd om deze clinics te doen ben ik er meteen ingesprongen‘ zegt Melvin en voegt er met een brede lach aan toe ‘voor zover dat mogelijk is met een rolstoel natuurlijk’. Het mooie aan deze clinicis vindt hij de interactie en de open- en eerlijkheid van kinderen. “Ze vragen gewoon op de man af: ‘wat heb jij, waarom zit je in een rolstoel’? Als je het dan uitlegt is het meteen oké.” Melvin krijgt assistentie bij de lessen van Max, zelf in een rolstoel vanwege een spierziekte en Jennifer die kampt met een vermoeidheidsziekte. Melvin: “Toen Max vertelde dat hij een spierziekte heeft, vroegen kinderen ‘ja maar je hart is ook een spier, kun je daar dan aan doodgaan? Zonder na te denken antwoordde Max ’ja dat kan’. Terwijl volwassenen een dergelijke vraag vaak moeilijk en lastig vinden, hebben kinderen er geen enkele moeite mee. Het meedoen van Jennifer laat kinderen ook zien dat niet iedereen hetzelfde is, maar het kan wel als je elkaar helpt.“

Ren je rot
Er zijn verschillende soorten sport, ook voor visueel gehandicapten, en veelal balspelen. Deze keer is het geen tikkertje, maar staan er twintig rolstoelen klaar voor een wedstrijd rolstoelbasketbal. Op het teken van Melvin lijkt het wel het bekende ‘Ren je rot’, want iedereen wil zo snel mogelijk een stoel. Onder het motto ‘pas op je handen en je tanden’ fluit scheidsrechter Max voor het begin van de wedstrijd. Het vangen en gooien van een bal terwijl je in een rolstoel zit, valt echter niet mee en al snel kan Melvin het niet laten en laat hij even zien hoe je in een rolstoel over en door het veld gaat.

Respect
De juf van groep 8 vind het ‘helemaal super’. “De kinderen vinden het prachtig en later in de gewone les komen er veel vragen. Ze zijn er echt mee bezig.” Op de vraag aan de kinderen of ze het niet vreemd vinden dat er iemand in een rolstoel gymles geeft, zijn de antwoorden ook weer duidelijk: “Nee hoor, we zien wel vaker rolstoelers op tv. maar veel respect voor de leraar. Het is ook leuk, als je bij rolstoelbasketbal met je stoel vlak voor iemand gaat staan, kan hij niet weg en je medespeler makkelijk scoren. Deze clinics zouden ze veel vaker moeten doen op school.”

Na de les gaan alle rolstoelen weer terug naar Spurd en geniet Melvin nog even na. “Geweldig om zo met kinderen te mogen werken en te laten zien dat er meer mogelijk is, ook als je in een rolstoel zit.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.