Regenboogvlaggen wapperen aan Purmerends Museum

12/10/2021

Maandag 11 oktober openden wethouders Harry Rotgans (Purmerend) en Jos Dings (Beemster) de Purmerendse Regenboogweek. Bij het Purmerends Museum staken zij in het bijzijn van maatschappelijke, sport- en culturele organisaties de regenboogvlaggen uit. Gemeente Purmerend is Regenboogstad sinds 2012 en organiseert -samen met verschillen organisaties uit Purmerend en Beemster- elk jaar een Regenboogweek. De gemeente zet zich in voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTIQ+ inwoners. Ook op de gemeentehuizen van Purmerend en Beemster wappert op Coming Out Day de regenboogvlag. 

Voordat de vlaggen werden uitgestoken was in de raadzaal van het museum een bijeenkomst, waar onder leiding van Barbara Oud, inclusiespecialist (inclusie is de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten), over het LHBTIQ+ gebeuren in Purmerend. Moncef Beekhof, directeur Purmerend Museum, is blij met de vlaggen. “Ze horen op deze plek, en zijn hier goed zichtbaar.” Verder nam Beekhof de toehoorders mee in het verhaal van de laatste homofiele gevangene op Slot Purmersteijn.

Allemaal hetzelfde
Wethouder Harry Rotgans vertelde de benaming LHBTIQ+ een ‘ingewikkelde kwestie’ te vinden om zo door te geven hoe en wat je wilt zijn. Barbara OudBarbara Oud (foto) besprak haar persoonlijke verhaal en was erg blij dat bijvoorbeeld naast de Regenboogvlaggen bij de stadsentrees ook het Leeghwaterbad een grote vlag heeft hangen. Freek Eshuis, manager-Spurd, gaf zijn visie op het meedoen van Spurd en las een boodschap van iemand voor: “Ze lachen me uit omdat ik anders ben, maar ik lach ze uit omdat zij allemaal hetzelfde zijn.”

Regenboogkinderen
Jeroen Man, artistiek leider NKT, maakte in een zeer persoonlijk verhaal duidelijk hoe hij een beroerde jeugd heeft gehad. Het pesten op school en zijn inspiratie om hoe nu om te gaan met ‘Regenboogkinderen’. “Ze mogen zichzelf zijn en hun licht laten schijnen.” Verder werd gesproken over voorlichting op scholen, aandacht vanuit de kerken, de Zorgcirkel, en Roze in Blauw (Roze in Blauw is een netwerk binnen de Nederlandse Nationale Politie dat zich speciaal bezighoudt met de bestrijding van antihomoseksueel geweld en de ondersteuning van slachtoffers daarvan). Tot besluit staken wethouders Rotgans en Dings de Regenboogvlaggen uit vanaf het bordes van het Purmerends Museum.

De Regenboogweek (voorheen maand) is een samenwerking tussen inclusiespecialist Barbara Oud, Kirsten Visser van Trans-Parents, Stichting ReR, Stichting Transgenders Noord-Holland, Purmerends Museum, Clup Welzijn, Spurd, Theater De Verbeelding, P3, Filmhuis Purmerend, Bibliotheek Waterland, Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland, Discussiëren Kun Je Leren en de gemeente. 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *