Redactielid Piet Jonker ontvangt zijn lintje

03/07/2020

Op vrijdag 24 april werd bekendgemaakt welke tien Purmerenders dit jaar een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Zij kregen van burgemeester Bijl (op afstand) bloemen overhandigd. Op vrijdag 3 juli was de daadwerkelijk uitreiking in Theater de Purmaryn. De uitreiking vond plaats in groepjes zodat er niet te veel mensen tegelijk aanwezig waren. Piet Jonker werd met familie en mederedactielid Conny Dijkstra ontvangen door burgemeester Don Bijl en wethouder Mario Hegger. Na de toespraak kreeg hij zijn onderscheiding opgespeld door zijn echtgenote Dora vanwege het 1,5 meter afstand houden en is hij is nu officieel Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Piet zelf vond het niet echt nodig, maar hij waardeert het wel. De burgemeester in zijn toespraak:” Piet is een voorbeeld van iemand die verbindend werkt met zijn artikelen. Hij is altijd aanwezig bij de raadsvergaderingen en is regelmatig met zijn camera te vinden in Weidevenne en het Centrum en met inmiddels een gemiddelde van 8000 bezoekers per maand weten bewoners de website te vinden. Dat is alleen mogelijk als de artikelen interessant zijn en er regelmatig nieuwe artikelen verschijnen. Daar gaat veel tijd inzitten.”
Wethouder Mario Hegger noemde zijn ‘tweelingbroer’, de boze buurman, die elke keer weer de juiste toon weet te vinden om zaken aan de kaak te stellen. Na een feestelijk gebakje en koffie ging de familie met ridder Jonker, onderscheiding en oorkonde weer huiswaarts.

De Oorkonde
Pieter Nicolaas Maarten Jonker maakt sinds 2002 deel uit van de wijkkerngroep Centrum van de Gemeente Purmerend namens de redactie van de wijkkrant. Hij houdt zich bezig met de volgende activiteiten:

– Hij houdt zich gedurende vele jaren bezig met de wijze waarop burgers beter betrokken kunnen worden bij de stad Purmerend door middel van burgerparticipatie. Gewapend met camera maakte en maakt hij foto’s van opvallende onderwerpen in de wijk en schreef prachtige artikelen voor de wijkkrant. Zijn artikelen werden ook met regelmaat gepubliceerd in Het Gezinsblad dat in heel Purmerend en omgeving verscheen. Een deel van de artikelen van de heer Jonker zijn gebundeld in een boek dat maar liefst driemaal moest worden herdrukt vanwege de grote belangstelling.

– Na bijna tien jaar vrijwel als eenmansredactie aan de wijkkrant te hebben gewerkt werd het tijd voor zijn hobby’s en wilde hij meer aandacht besteden aan zijn familie, met name de kleinkinderen Jacey en Iris. Na nog geen jaar meldde Piet zich met zijn oude samenwerkingspartner van de Wijkkrant Weidevenne Conny Dijkstra, met het voorstel de website www.weidevenner.nl weer nieuw leven in te blazen. Ze kregen toestemming en een klein budget met als voorwaarde dat de website meer bezoekers moest genereren. Na een half jaar konden zij laten zien dat er maandelijks vele duizenden bezoekers de website bezoeken.

– Inmiddels wordt de website vrijwel dagelijks bijgewerkt en voorzien met artikelen uit de wijken. Ook nu gaat Piet steevast gewapend met zijn camera de straat op en maakt prachtige verhalen en verslagen van wat dagelijks in het oude Purmerend, Kop West en Weidevenne gebeurd. De heer Jonker is naast deze werkzaamheden aanwezig bij alle raads- en commissievergaderingen in Purmerend en doet hier verslag van. Voor zijn betrokkenheid bij de stad heeft het bestuur van de gemeente hem eerder al de Gouden Waarderingsspeld toegekend.

Kijk voor meer foto’s van deze heuglijke gebeurtenis naar het webalbum.

mevrouw T. Abercrombie-Schoorl

Verrassing
Eén decoranda was niet op de hoogte van de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding en dat is mevrouw T. Abercrombie-Schoorl. Zij  Zij zou bij bijzondere gelegenheid de onderscheiding ontvangen tijdens een laatste bestuursvergadering van de VHP. Helaas kon deze vergadering niet doorgaan. Maar deze middag werd zij alsnog verrast.

De oorkonde
Tineke Abercrombie-Schoorl is vanaf 1987 actief en enthousiast vrijwilligster bij verschillende stichtingen en verenigingen. Ze is gestart als secretaris voor de VVE Where Promenade tot 1999. In dezelfde periode, in 1999, werd ze bestuurslid en vicevoorzitter van Computer Vereniging Waterland waar zij vele Purmerenders computerles heeft gegeven. In 2005 stopte ze formeel met haar functie aldaar maar nog steeds geeft ze regelmatig Ipad trainingen. Vanaf 2005 tot 2011 was Tineke verbonden aan Stichting Stimesur, een stichting die medische zorg in Suriname op beleids- en uitvoeringsniveau door mobiliseren van medische expertise ondersteunt.

In 2009 is mevrouw Abercrombie-Schoorl op werkbezoek mee geweest naar Paramaribo als persoonlijk assistent van de voorzitter van de stichting. Vanaf 2007 tot heden zet Tineke zich als voorzitter met hart en ziel in voor Vereniging Historisch Purmerend. Naast de algemene werkzaamheden als voorzitter vertegenwoordigt zij de vereniging met een grote bevlogenheid. In 2010 organiseerde zij naar aanleiding van de viering van 600 jaar stadsrechten, diverse grote evenementen waaronder een reünie voor oud-Purmerenders (1700 deelnemers), een GPS-tocht voor 1900 leerlingen een herdenkingsbijeenkomst voor Willem Eggert, de schenker van de stadsrechten.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *