Leuke dingen: Reclame voor radio Out

18/09/2019

Soms kom je in Purmerend dingen tegen waarvan je denkt, hé wat leuk, dat wist ik niet. Piet Jonker, redacteur/fotograaf van weidevenner.nl, heeft een paar ‘leuke dingen’ opgespoord die de komende tijd op de site te zien zijn. Deze keer: Reclame voor Radio Out.

Out was ruim tachtig jaar en een vertrouwd beeld in de stad. Het begon in 1927 aan de Breedstraat 3, naast de Kaaswaag. Jaap Out, zoon van een veehandelaar en getrouwd met Catharina Hartog, begon een zaak in rijwielen en radio’s. Er kwamen al snel moderne spullen bij zoals als stofzuigers, petroleumgasbranders en carbidlampen. Tijdens de kermis, harddraverij en op marktdagen kon je er ook je fiets stallen. Zelfs versleten tandenborstels werden gerepareerd en weer als nieuw gemaakt. Jaap Out was zeer ondernemend en kwam altijd met de nieuwste snufjes zoals een radiowagen (de ‘outophon’), kooktoestellen of een kachel geschikt voor bruinkool.

Bico wasmachine
Zoon Jan kwam na zijn schoolopleiding en militaire dienst in de zaak en trouwde met Tini Knaap. Naast de boekhouding stond Tini ook achter de toonbank. Hypernerveus hielp ze haar eerste klanten, maar toen de REM met televisie-uitzendingen begon, en de speciale antennes (tomadorek) als warme broodjes over de toonbank gingen, wist zij binnen de kortste keren de klanten alles te vertellen over televisie. Jan Out was de eerste in Purmerend die op 21 december 1950 een spelend televisietoestel in de winkel had. Ook bij de komst van de kleurentelevisie in 1956 was Out de eerste die het nieuwe wonder kon laten zien. In het Heerenlogement aan de Gouw werden demonstratieavonden gegeven, waarbij men een nieuw wonder der techniek, de Bico wasmachine en droger, kon aanschouwen en aanschaffen voor maar liefst 185 gulden.

Luchtballon
In 1959 kocht Out een grote luchtballon om te experimenteren met een tv-antenne die buitenlandse televisiestations kon ontvangen. Na afloop werd de antenne verwijderd, de naam Out erop geverfd en de ballon aan de overkant van het pontje bij de Melkweg (nu Marquise) opgelaten en vastgezet als reclameobject. Op een duistere manier is de kabel ’s nachts losgekomen en is de ballon er vandoor gegaan. Vele jaren later, toen iedereen de ballon allang vergeten was, kwam er een kaart uit Zweden. De ballon was daar gevonden en het had ‘even’ geduurd, maar uiteindelijk waren ze er toch achter gekomen waar Out te vinden was.

Na een eigenhandige verbouwing van het oude pand van Beemsterboer aan de Kaasmarkt 14 openden Jan en Tini op 1 april 1970 er een lichtboetiek. Drie jaar later ging de winkel aan de Breedstraat dicht en op 1 augustus 2007, na tachtig jaar familiebedrijf, ging het licht uit aan de Kaasmarkt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *