Raad & Zo

28/06/2019

Robin Heinen en Michel Steen benoemd tot commissielid

Bij de laatste raadsvergadering voor de vakantie, deze keer zonder Gasten van de raad, was de publieke tribune matig gevuld. Gezien de vele discussies op sociale media over het parkeergebeuren dat deze avond op de agenda stond, bleek er weinig belangstelling om erbij te zijn. De verwachting dat misschien wel tot vroeg in de volgende morgen zou worden vergaderd kwam niet uit, slaapzakken en pyjama’s waren niet nodig. Een verzoek om meer spreektijd werd verschoven naar later en het schrappen van het agendapunt over afvalpasjes kreeg te weinig bijval.

Voor de Purmerendse PVV was het een feestelijke avond, Robin Heinen en Michel Steen werden benoemd tot commissielid. De raadsleden Soenjoto en Van Dongen (voormalige PVV) waren niet aanwezig. Na een uitleg over het reilen en zeilen bij de Vervoersregio en de rondvraag, waar niemand iets te vragen had, gingen de hamerpunten over tafel. Na een aantal stemverklaringen werden alle punten aangenomen.

Grootste taartpunt van deze avond was het punt Parkeermaatregelen binnenstad en omgeving. Uiteindelijk komen er ruimere openingstijden voor Claxonate en moet van maandag tot en met zaterdag tot 21.00 uur worden betaald. Parkeren op straat wordt duurder en in Claxonate goedkoper. Parkeerregulering (betalen) in de wijken rond de binnenstad wordt uitgebreid. Vergunninghouders mogen ook parkeren op plekken voor betalende bezoekers met uitzondering van Nieuwstraat en Westerstraat. Aan de voorkant van het stadhuis komt een halfverdiepte parkeergarage, waarbij sommigen op het dak een ‘groene ontmoetingsplaats voor Purmerenders’ zien en anderen hopen dat het geen grijze bunker wordt. Ook komt er een parkeervoorziening bij de Stationsstraat. Parkeerproblemen in Gors-Noord (rondom de Waterlandlaan) worden versneld aangepakt en een parkeergarage op de Schapenmarkt blijft in zicht. De parkeermaatregelen worden in de loop van 2019 en2020 ingevoerd.

Niet te volgen
Uiteindelijk kregen alle fracties drie minuten extra spreektijd en werd de agenda afgewerkt. Het was ook voor bezoekers een hele zit, maar wel interessant. Even indutten was er niet bij, zeker niet toen bij de amendementen en moties het kwartetten begon. ‘Mag ik van u A4 dan krijgt u van mij A7’, enzovoort. Voor velen op de tribune (en thuis) niet meer te volgen. Ook bij het langdurig bespreken van een agendapunt in uitgebreide romanvorm en doorspekt met uitdrukkingen als ‘sectorale tevredenheidstelling’ ging bij meerdere bezoekers even het licht uit. Echter, bij de stelling ‘Purmerend heeft 90.000 inwoners, er komen nog tienduizend woningen bij, en die gaan allemaal winkelen in de binnenstad’ was er toch enige beroering op de tribune: ‘Als ze maar niet allemaal tegelijk komen’.

Leeftijd verlagen
Het overdragen van het eigendomsrecht van P3 aan de gemeente met een daaropvolgende verbouwing kreeg de meeste stemmen. Na de aanpassingen zal worden gesproken over samenwerking met andere culturele partijen. Een motie om de leeftijdsgrens voor inschrijven voor woonruimte te verlagen van 18 naar 16 jaar werd, ondanks dat wel duidelijk was dat het vrijwel niets zal oplossen, aangenomen met vier stemmen tegen.

Verrassing
Een ander punt, dat niet op de agenda stond, maar wel belangrijk, was de maandelijkse versnapering. Velen wachten tijdens de raadsvergadering na een uurtje verlangend op het openzwaaien van de deur en het binnenrijden van de koffiekar. Niet vanwege de koffie, maar om de traktatie van de avond: de gevulde koek. Deze keer was de verrassing compleet, ze waren niet alleen warm, maar ook groter dan anders. Maar helaas, enkele fijnproevers op de tribune hadden al snel in de gaten dat de smaak deze keer anders was. Hopelijk kan hier wat aan gedaan worden, want op een tweede gevuldekoekenrevolutie zit niemand te wachten.

Schapenmarkt.

Protestactie parkeren 2019

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *