Raad en zo..

02/03/2020

Gasten van de raad

De raadsvergadering van 27 februari was anders dan anders. Er waren weer gasten van de raad, maar ook een aantal tegenstanders van ‘De Woonplek’ waren naar het gemeentehuis gekomen om een petitie aan te bieden aan wethouder Thijs Kroese, en daarna de vergadering bij te wonen. Gewapend met een groot spandoek werd vol verwachting plaatsgenomen op de tribune, maar als snel bleek dat het agendapunt werd doorgeschoven naar de commissievergadering. De meeste belangstellenden gingen daarna op huis aan.

Belangrijk agendapunt was de fusie met de Beemster. De voorzitter memoreerde dat het voor beide gemeenten de eerste keer in de geschiedenis is dat ze samengaan met een andere gemeente. In het begin van de vorige eeuw is er wel sprake geweest van samengaan, maar vooral de Beemsterlingen lieten toen duidelijk blijken er niets in te zien. Nu is er in de gemeenteraad van de Beemster wel groen licht gegeven en ook in Purmerend werd, met bijna alle stemmen voor, het herindelingsadvies voor de fusie vastgesteld. Om deze stap te markeren is vrijdag 28 februari in de Beemster een kunstwerk aan beide gemeenteraden aangeboden.

Nieuwe parkeerregels
Ook het veelbesproken plan voor een parkeergarage bij het gemeentehuis werd besproken en vastgesteld. Tegenstanders betitelden het als: ‘de heilige koeien krijgen een nieuwe graasplek’, en voorstanders zochten een nieuwe partij met de naam ‘ AAP’ (anti auto partij). Ook de nieuwe parkeerregels en tarieven voor Centrum, Zuiderpolder en Kop West werden, met een aanpassing voor een deel van de Zuiderpolder, aangenomen. Over de hoogte van de tarieven verschilden de meningen en dagkaarten voor straatparkeren worden afgeschaft.

Natuurcamping
Een levendige discussie ontstond bij de vraag of in Het Twiske meer feesten en overnachtingen mogen plaatsvinden. Het is een recreatiegebied, maar de term ‘natuurrecreatie’ zorgde bij een raadslid voor enige verwarring. Uiteindelijk bleek dat een natuurcamping en een naturistencamping twee verschillende soorten recreatie zijn. Een ander raadslid was duidelijker: “Recreëren gaat voor ons iets verder dan op een grassprietje sabbelen.” Uiteindelijk stemde de raad in met een positieve zienswijze.

Nieuwe leden
Als nieuw raadslid voor de Socialistische Partij (SP) werd Theo de la Haye geïnstalleerd als vervanger van de aftredende Ruben van Kuik. Elissa Saltani werd geïnstalleerd als nieuw commissielid voor Leefbaar Purmerend.

Elissa Saltani

Theo de la Haye

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *