Purmerends Museum herdenkt slachtoffers Holocaust

25/01/2020

Het was druk tijdens de opening van het monument Levenslicht op 23 januari in het Purmerends Museum. Veel belangstellenden en medewerkers aan het project 75 jaar bevrijding luisterden in de raadszaal van het voormalig stadhuis naar de speechen van burgemeester Don Bijl en directeur van het Purmerends Museum Moncef Beekhof. Daarna openden de burgemeester en wethouder Mario Hegger in een speciaal ingerichte ruimte het Holocaustmonument Levenslicht door het leggen van een steen, waarna alle stenen blauw kleurden.
Burgemeester Bijl: “Purmerend is niet het zwaarst getroffen gebied, maar er is hier wel veel besef over die tijd. Dit monument herinnert eraan wat mensen elkaar kunnen aandoen. Vrijheid en democratie zijn niet vanzelfsprekend, kijk maar naar de wereld om ons heen. Ik hoop dat 75 jaar vrijheid ons laat nadenken over waar wij staan en wat wij nog moeten doen”.

Jeanette-Elizabeth Heigmans

Jacob Zwart

Moncef Beekhof “De 104.000 stenen van het landelijk monument Levenslicht zijn verdeeld over 150 gemeenten, waar Joden, Roma en Sinti woonden en leefden. Ook uit Purmerend zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen weggerukt en vermoord. Wie gedenken we eigenlijk in Purmerend als de stenen van het monument uitdoven en weer oplichten? Abraham Haïm Cortissos, 52 jaar oud, vermoord in Sobibor. Isaak Jacob Zwart, 45 jaar oud, vermoord in Auschwitz, zijn zoon Juda Zwart, 14 jaar oud, vermoord in Auschwitz, Isaaks tweede vrouw Jeanette Zwart-Engelsman, 43 jaar oud en samen met Juda bij aankomst in Auschwitz vermoord, en Jeanette Elizabeth Heigmans, 68 jaar oud, vermoord in Sobibor. Inmiddels liggen er in Purmerend vijf stolpersteine (struikelstenen) bij hun laatste woonadressen.
Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend”.

Boek
In Joodse traditie is niet alleen het leggen van stenen belangrijk (stenen vergaan niet), maar ook het noemen van de namen van de overledenen. Daarom zijn de namen van deze vijf Purmerendse slachtoffers op een bord geschreven bij het monument. In de vitrines ligt (met dank aan Jaap Haag en Dick Blokker) materiaal dat betrekking heeft op het bijzondere oorlogsverhaal van de ondergedoken Meijer van der Sluisen en zijn broer Simon. Het boek is vanaf 1 februari verkrijgbaar, maar nu al met korting te bestellen bij het museum zelf.

Lezing 
Het museum is op vrijdag 24 en 31 januari geopend tot 20.00 uur. Op deze avonden is er om 19.00 uur een gratis toegankelijke inlooplezing van Klaas Kwadijk en Yvette Aurich. Zij vertellen over het vooroorlogse Joodse leven in Purmerend en het lot van de Joodse families. Tot 1 februari is de toegang tot het museum gratis, zodat iedereen in de gelegenheid is om het monument Levenslicht te bekijken.
Het hele jaar zullen in Purmerend tentoonstellingen, wandel- en fietstochten en lezingen gehouden worden. Kijk voor alle informatie en het volledige programma van alle activiteiten in Purmerend op de website 75 jaar vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *