Purmerend heeft draaiboek klaar voor Coronavirus

07/02/2020

Wethouder H. Rotgans

Wethouder Harry Rotgans (Gezondheid en Welzijn) heeft de gemeenteraad laten weten dat er in Purmerend vooralsnog geen extra maatregelen nodig zijn vanwege het Coronavirus.  In zijn memo informeert de wethouder de raad over wat er momenteel bekend is over het virus en wat dat betekent voor de inwoners van Purmerend, en daarnaast de rol van de gemeente en GGD- Zaanstreek-Waterland. Het Coronavirus uit Wuhan (China) is veel in het nieuws en is inmiddels ook in andere landen aangetroffen. Het is niet uit te sluiten dat het virus ook in Nederland opduikt, maar de kans op import van het virus in Nederland wordt echter nog steeds klein geacht.

Minister Bruins heeft afgelopen week besloten het Coronavirus in categorie A in te delen. Dit betekent dat een patiënt, waarbij er verdenking is van besmetting, gemeld moet worden aan de lokale GGD door de behandelend arts of laboratorium. Deze meldingsplicht is noodzakelijk om vroegtijdig passende maatregelen te kunnen nemen ten aanzien van patiënten en hun contacten om verdere verspreiding te minimaliseren of voorkomen.

Huisarts
Inwoners kunnen met vragen terecht bij GGD Zaanstreek-Waterland of bij de huisarts. De GGD heeft informatie voor inwoners op de website geplaatst, die is te vinden via: https://www.ggdzw.nl/slider-professionals/nieuw-coronavirus-in-china/ Hierbij is een link opgenomen naar de informatie van het RIVM.

Draaiboek
De burgemeester is als voorzitter van de Veiligheidsregio verantwoordelijk voor de bestrijding van het virus en krijgtinhoudelijke advisering vanuit de GGD. Het bestuur van de Veiligheidsregio is verantwoordelijk voor de voorbereiding van deze bestrijding. Deze is voltooid en de GGD staat 24 uur per dag paraat om indien nodig direct in actie komen Extra maatregelen zijn vooralsnog niet nodig, in het geval van een uitbraak ligt het draaiboek klaar.

kaart Wuhan

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

2 comments

  1. H N van Niekerk schreef:

    dus sprookjes bestaan nog.

  2. pieter hommel schreef:

    Regeren is vooruit zien, wat kortzichtig het virus is al in purmerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *