Purmerend en Beemster samen op de kaart gezet

21/01/2021

In de VVV-Museumwinkel wordt vaak gevraagd naar een stadsplattegrond. Moncef Beekhof, directeur van het Purmerends Museum, ontdekte dat de laatste kaart uit 2014 stamde en niet meer te verkrijgen is. Omdat de kaart ook achterhaald was, kreeg hij het idee om dan gelijk maar een nieuwe plattegrond te laten maken van Purmerend inclusief de Beemster. Moncef: ‘’Ik vond het tijd voor een stadskaart met alle nieuwe straten en wegen en uiteraard de Beemster erbij.” Op 1 januari 2022 gaan de twee gemeenten officieel samen, en dit jaar wordt er aan beide kanten hard gewerkt om de fusie vorm te geven.

Op 20 januari was de presentatie van de nieuwe stadskaart door burgemeester Don Bijl en waarnemend burgemeester van Beemster Karen Heerschop. Dit vond plaats op de (winderige) Beemsterbrug tussen al het doorgaande verkeer, waardoor het even oppassen was. Op de brug staan nu nog aan de ene kant het naambord van Purmerend, en aan de andere kant Z. O. Beemster gem. Beemster. Maar dat zal op 31 december 2021 veranderen.

Tijdsmoment
Karen Heerschop: “Bij mijn aantreden kreeg ik als plattegrond een zwart-wit A4’tje met daarop de kaart van de Beemster. Een echte stadsplattegrond was er niet. Ik vind deze uitgave een mooi tijdsmoment, een kaart waarop je ziet dat de Beemster en Purmerend echt zijn samengegaan. Burgemeester Bijl: “Ik merk dat ondanks alle techniek, je toch behoefte hebt aan een kaart waarmee je overzicht hebt. ‘Waar ben ik en waar wil ik naar toe’. Ik vind dit een goed initiatief, waar zeker behoefte aan is.” 

Bezienswaardigheden
Op deze waterproof stadsplattegrond is naast een stadsoverzicht ook een index van alle straten en een lijst van bezienswaardigheden te vinden. De plattegrond kost €4,95 en is via het Purmerends Museum te verkrijgen. Stuur een e-mail naar info@purmerendsmuseum.nl met daarin uw naam en het aantal plattegronden dat u wilt bestellen. U krijgt bericht wanneer u deze kunt ophalen en betalen. 

Moncef: “We gaan kijken of we in het Purmerends Museum ook een plek kunnen vrijmaken voor al het moois van de Beemster, en dat gaat zeker lukken. Hopelijk kunnen we weer open per 10 februari.”

vlnr: Moncef Beekhof, Don Bijl, Karen Heerschop, Danielle Woudstra (Visit Beemster).

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *