Proosten met Oud’s Kinawijn op primeur Open Monumentendag

23/08/2019

Zaterdag 14 september is er tijdens Open Monumentendag 2019 weer veel moois te zien in Purmerend. Hoogtepunt is de historische wandeling, georganiseerd door Gemeente Purmerend, Stichting Gilde Purmerend en Omstreken, Vereniging Historisch Purmerend, Waterlands Archief, Purmerends Museum en het Filmhuis. Primeur is dat deze keer twee elektrische wagens, beschikbar gesteld door de Prinsenstichting, worden ingezet. Hierdoor kunnen ook mensen die slecht ter been zijn ook genieten van de wandeltocht. Hans Bakker, bedenker van deze primeur: ,,We willen niemand uitsluiten en op deze manier kunnen ook mindervaliden meedoen aan de wandelingen.”

De eerste tocht start om 12.00 uur bij het Purmerends Museum met maximaal 20 personen. De volgende vertrektijden zijn 13.00 en  14.00 uur.  De wandeling duurt ongeveer 45 minuten. Het thema van de Open Monumentendag is ‘Plaatsen van Plezier’ en de wandeling gaat langs plaatsen waar vroeg plezier werd gemaakt en eindigt bij het Filmhuis aan de Kerkstraat. In dit historische pand werd in het verleden veel plezier gemaakt door katholieke verenigingen en clubs. Vooral de dansavonden met echte bands waren legendarisch, maar helaas voor veel Purmerenders waren niet-katholieken toen niet welkom. In het Filmhuis, gevestigd in het Stamhuis (vernoemd naar Piet Stam, bekend toneelspeler en regisseur van toneelvereniging Leo XII), wordt een korte film over de oude Koemarkt uit de collectie van Vereniging Historisch Purmerend gedraaid en kan nagepraat worden met de gidsen en andere deelnemers.

Oud’s Kinawijn
Ook hier weer een primeur: Kinawijn! Deelnemers kunnen genieten van een glaasje wereldberoemde Kinawijn, ooit gemaakt en verkocht door de Purmerendse wijnmakerij Oud. Hiervoor werd de kina-bast (plant die wordt gebruikt als grondstof voor kinine) gemaald en gemengd met een andere wijn, bijvoorbeeld Malaga. Vanwege de kinine werd de wijn aanbevolen voor allerlei kwalen en was ook te koop bij apotheken en drogisterijen. Oud opende vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Den haag en Utrecht, maar ook handelsvestigingen in Soerabaja en Semarang in Nederlands Indië. In 1927 ontstond een conflict met de Gemeente en vertrok Oud’s Wijnhandel uit Purmerend. Een geplande nieuwe fabriek werd daardoor niet gebouwd, maar een prachtige maquette is te zien in het Purmerends museum.

Testritten
Om alles op rolletjes te laten verlopen is een test gedaan met de elektrische karren bij de Prinsenstichting. Gilde coördinator Dick Blokker functioneert  tijdens de wandelingen niet alleen als gids, maar ook als chauffeur. Dick Blokker: ,,De testritten zagen er veelbelovend uit en net als alle aanwezigen heb ik er het volste vertrouwen in. Het worden fantastische wandelingen.”

Aanmelden voor de wandeling met de elektrische karren kan bij de balie van het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt, telefoon 0299-207022.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *