Postume onderscheidingen voor Henry Jacobs

22/05/2018

Op donderdag 17 mei werd in het gemeentehuis van Purmerend militair Henry Jacobs postuum onderscheiden met het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede. Zijn weduwe Wanda Jacobs-De Graaf ontving, in aanwezigheid van familie, vrienden en het bestuur van de Stichting Veteranen Purmerend, de versierselen voor de in 1985 overleden militair uit handen van burgemeester Don Bijl. Henry Jacobs diende in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) als vrijwilliger bij de kustartillerie in Soerabaja en werd tijdens de Japanse bezetting in 1943 als krijgsgevangene per ‘hellship’ via Singapore overgebracht naar Nagasaki in Japan. Daar werd hij gedwongen te werken in de kolenmijnen bij Fukuoka. Twee jaar later, op 15 augustus 1945, is hij bevrijd.

Na terugkomst in Nederlands-Indië is Jacobs overgegaan naar de Militaire inlichtingendienst en in 1950 naar Nederland gekomen. Net als bij veel Indië veteranen waren er veel problemen. Teleurgesteld, vooral vanwege achterstallige soldij en het zelf moeten betalen van pension, verliet Jacobs als wachtmeester der artillerie de militaire dienst. Toen de in Amsterdam geboren Wanda de Graaf zijn pad kruiste, stapten ze in 1966 in het huwelijksbootje. Op 18 mei 1985 is Henry Jacobs in Purmerend overleden.

Respect en waardering
Burgemeester Bijl: “Het verheugd mij dat ik vandaag, namens de Minister van Defensie, tot uitreiking aan u mag overgaan, al is het helaas zoveel jaren geleden. Wel wordt hiermee uitdrukking gegeven aan respect en waardering voor de inzet van uw echtgenoot voor ons land in buitengewoon moeilijke tijden. Wij hopen dat deze onderscheiding en oorkonde de herinnering aan de heer Jacobs levend houdt voor de toekomst.”

Emotie
Mevrouw Jacobs-De Graaf bedankte iedereen voor de medewerking aan de plechtige en eervolle bijeenkomst. Zij was tijdens haar dankwoord zichtbaar geëmotioneerd, mede omdat het de dag ervoor precies 33 jaar geleden was dat haar echtgenoot overleed in het Stadsziekenhuis, dezelfde plek waar nu de eretekens werden uitgereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *