Politie zoekt samenwerking met autobranche

14/03/2011

De politie Zaanstreek-Waterland zoekt de samenwerking met de autobranche om het aantal auto inbraken en –diefstallen in de regio terug te dringen. Ook burgers kunnen daar een bijdrage aan leveren, vindt de politie.

“Het aantal autoinbraken en –diefstallen in de regio loopt de spuigaten uit. We hebben de afgelopen maanden extra inzet gepleegd en daar successen mee geboekt, maar we zijn nog niet tevreden. We willen doorpakken aan de preventiekant. We hebben hier te maken met gespecialiseerde criminelen die gebruik maken van geavanceerde technieken. Daarom hebben we de samenwerking met de autobranche gezocht, aldus hoofdinspecteur Hans Vermorken, die verantwoordelijk is voor de aanpak van autocriminaliteit in onze regio.

Werkwijze

De politie heeft inmiddels een goed beeld van de daders. “Het zijn meestal groepen uit Midden- en Oost-Europa, die met uiterst geavanceerde middelen auto’s weten open te breken en dan vooral uit zijn op navigatiesystemen, airbags en gereedschap. Of de hele auto meenemen. Er is sprake van mobiel banditisme. De criminelen strijken neer in een dorp of wijk, doen aan voorverkenning en kiezen gericht de auto’s. Met behulp van de nieuwste technologie en valse sleutels kunnen ze binnen een paar seconden een auto openbreken”, aldus Hans Vermorken.

Aantrekkelijk

De politie Zaanstreek-Waterland is als eerste om de tafel gegaan met de Volkswagen groep omdat uit de regionale cijfers blijkt dat in bijna 42% van de autoinbraken en 36% van de autodiefstallen sprake is van een van hun merken (VW, Audi, Seat, Skoda). Auto’s uit de Volkswagengroep zijn extra aantrekkelijk omdat het populaire merken zijn en omdat bepaalde onderdelen, zoals inbouwapparatuur, voor diverse modellen uitwisselbaar zijn. Er is dus een grote afzetmarkt voor. Vermorken: “Maar we sluiten niet uit dat we hierna ook nog met andere fabrikanten van merken die ook hoog in onze top 10 genoteerd staan, zoals bijvoorbeeld Opel, in gesprek gaan.”

Maatregelen

Deze week overlegde de politie met importeur en dealers in de regio Zaanstreek-Waterland over mogelijke oplossingen. De dealers zullen hun klanten nadrukkelijker voorlichten over beveiligingsmaatregelen. De importeur draagt een steentje bij door de ontwikkeling van een afdekkap, waardoor een navigatiesysteem minder gemakkelijk verwijderd kan worden. Bovendien heeft de importeur een lok-navigatiesysteem aangeboden, die de politie in de regio wil gaan inzetten. De fabrikant heeft een internationaal systeem ontwikkeld waardoor een gestolen auto, als hij bij een dealer wordt aangeboden, vanuit de fabriek electronisch geblokkeerd wordt. In Duitsland wordt dit al gebruikt. Op landelijk niveau wordt gekeken naar de invoering in Nederland.

Opsporing en vervolging

Maar ook in de opsporing en vervolging kan nog winst worden behaald, aldus Vermorken. “We hebben sinds kort warmtebeeldcamera’s waarmee we de pakkans vergroten. Ook zetten we wijken ‘op slot’ en trekken we met de ANPR-auto verdachte kentekens na. We hebben verschillende keren verdachten uit Oost-Europa aangehouden met gestolen navigatieapparatuur. We gaan met het Openbaar Ministerie in gesprek om de mogelijkheden te onderzoeken deze criminelen effectiever te vervolgen. Dan denk ik aan het toepassen van bijvoorbeeld snelrecht. Zodat het minder loont en we snel en voor langere tijd geen last meer van ze hebben. Het is voor ons zo ook dweilen met de kraan open.”

Alarmsysteem

Ook de autobezitter zelf kan actie ondernemen. Een SCM-gecertificeerd alarmsysteem met geluidssignalen houdt veel criminelen tegen. Bovendien vraagt de politie van burgers om extra alert te zijn op verdachte situaties in hun wijk. “Omdat de criminelen zo snel toeslaan moeten we ze op heterdaad betrappen. Soms lukt dat, maar we kunnen onze heterdaadkracht enorm vergroten als mensen ons direct bellen bij een verdachte situatie”, aldus Vermorken.

Bron: Politie Zaanstreek-Waterland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *