Poëzie in Zuidland

01/03/2018

Donderdagmiddag 1 maart droegen leden van Dichterskring Waterland hun gedichten voor in de Orangerie van Zorgcirkel Zuidland aan het Abel Tasmanplein in Weidevenne. Daarna wachtte de deelnemers samen met bewoners met spanning op de bekendmaking van de drie winnende gedichten. Elk jaar wordt een aantal gedichten beoordeeld door een breed gezelschap en deze keer waren dat mede de bewoners van Zuidland. Drie bewoners lieten met een ferme ruk aan een touw de banieren ontrollen en lazen de gedichten voor. Als winnaars kwamen uit de bus: Gerda Hooijberg met Omkijken, Hennie Pen-Dijkema met Keukengeheim en Michiel de Jong met Angst overwinnen. De winnende gedichten zijn op grote banieren gedrukt en worden tentoongesteld in openbare ruimtes zoals het Waterlandziekenhuis, Jaap van Praag, Molentocht, De Viervorst en Zuidland.

Dichterskring Waterland is opgericht in 1981 en stelt zich tot doel de poëzie van de leden naar een hoger niveau te tillen en de dichtkunst meer in de belangstelling te brengen. Tijdens de Purmerend 600 feesten in 2010 ontstond het idee om poëzie voor langere tijd in de openbare ruimte te brengen. Bijvoorbeeld aan de muur van Proeflokaal Bakker aan de Koemarkt en op verplaatsbare banieren in de hal van het gemeentehuis en Waterlandziekenhuis.

Daar doe je het voor
Voorzitter Thea de Hilster sprak haar bewondering uit voor de deelnemers en vertelde dat het niet makkelijk is om gedichten te schrijven: “Soms is het voor anderen moeilijk te begrijpen, maar na een paar keer lezen en er over praten gaat er meestal een lichtje branden en wordt duidelijk wat in het gedicht bedoeld wordt. Reacties als ‘dat deed me wat’ of ‘wat mooi’ zijn een dankbare beloning, want daar doe je het voor.”

De banieren zijn deze week nog te bekijken in de Orangerie in Zuidland aan het Abel Tasmanplein 3.

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *