Plan aanpassing groengebied Kanaaldijk Weidevenne

31/01/2021

De gemeente is vorig jaar begonnen met een groenplan voor de Kanaaldijk tussen de Melkwegbrug en Spoorbrug. Om te bepalen of de bestaande bomen veilig zijn en kunnen blijven staan, zijn deze geïnspecteerd door een externe deskundige. Uit dat onderzoek blijkt dat negen bomen langs het kanaal een slechte gezondheid hebben. Vier bomen moeten binnen een half jaar gekapt worden en nog eens vijf bomen hebben een zeer korte toekomstverwachting. Dit komt door gebreken of een verminderde conditie. Zij hebben nog een levensduur hebben van één tot vijf jaar.

Een boom was zo slecht, dat deze al is gekapt en de anderen staan op de nominatie om gekapt te worden en zijn aangegeven met een rood kruis. Ook twee dode bomen in de Loirestraat is hetzelfde lot beschoren, ze worden gekapt. Alle bomen, die een levensverwachting van vijf jaar of meer hebben, blijven staan. Dit sluit ook aan op het gemeentelijke bomenplan (meer informatie).

Parkachtig gebied
‘Het gebied tussen de Melkwegbrug, de spoorbrug, het Noord-Hollands Kanaal en de bebouwing wordt een parkachtig gebied. Beleving van ruimte, groen, water en ontmoeten is hier belangrijk. Je kunt hier fietsen, wandelen, vissen of sporten, maar ook rustig op een bankje over het water staren. De bomen staan niet in strakke lijnen, maar staan “los” in de ruimte. Hierdoor valt er wat te zien en te beleven. Er wordt veel gebouwd in onze stad en groen draagt enorm bij aan de leefbaarheid in de stad. Oudere bomen zijn goed voor de biodiversiteit. Hier leven heel veel insecten, mossen en vogels op. Verder geven ze veel verkoeling. De bomen die blijven staan, worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid en gezondheid. Na elke controle stellen we de levensverwachting bij en grijpen we in als dit vanuit veiligheidsoogpunt nodig is.’

Geen bewonersbijeenkomst
Er is deze keer helaas geen bewonersbijeenkomst vanwege coronamaatregelen. Voor reacties op het ontwerp kunt de komende twee weken mailen via  omgevingsmanagement@purmerend.nl of bellen via (0299) 452 452.

Op basis van de reacties die tot 12 februari binnenkomen, wordt het ontwerp opnieuw bekeken. Als de reacties of de afstemming met de kabel- en leidingenexploitanten en het waterschap leiden tot grote aanpassingen, worden bewoners hierover geïnformeerd.  

 – ontwerp deelgebied 1 en 2  

 – ontwerp deelgebied 3 en 4

tekening toekomstverwachting bomen

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

3 comments

 1. Angela Jungen schreef:

  Ik loop hier dagelijks tussen Heel Europa naar spoorbrug en andere kant op richting brug met de hond. Staat 1 bankje dus hoezo heerlijk over het kanaal kijken. Zou ik graag willen. Zeker met heerlijk weer. Dus hoop dat in de bouw plannen meer bankjes aan beide zijden worden neergezet.

  Vriendelijke groet Angela Jungen

 2. Simon Quist schreef:

  Uitbreiding van bankjes trekt hangjongeren aan die bemanningscapaciteit vraagt van de politie wel iets anders te doen heeft zou afraden,de gemeente Purmerend wol attenderen op de hellingshoek van bomen deze tijdig kan rechttrekken om schade te voorkomen bij ziekte terecht weghaalt , op dezelfde plek een nieuwe plant deze de voetgangers hun weg niet belemmerd zoals lantaarnpalen liever zwevend boven de weg zie niet altijd kan.

 3. Bertus Kramer schreef:

  Voor groen behoud en vooral de bestaande bomen 🌳 deze gebruiken luchtig heid en vocht
  Eerst oriënteren en dan fiets paden aanbrengen met de juiste verhardingen geen Asvalt en dat geld voor heel veel plekken in ons Land

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *