Pissteeg is nu officieel weer Bakkerssteeg

21/09/2011

Het zal niet veel voorbijgangers zijn opgevallen, maar zonder feestelijk vertoon heeft de smalste steeg van Purmerend eindelijk weer een naambordje gekregen. De steeg loopt van de Dubbele buurt naar de Weeshuissteeg en het naambord was al sinds 1938 verdwenen. Voor Purmerenders is het ‘Pissteeg’, maar de echte naam is Bakkerssteeg. De steeg is waarschijnlijk ontstaan rond 1600 toen er huizen werden gebouwd op de plek waar voordien het klooster Sint Ursula stond. De huidige panden zijn later gebouwd en bij verbouwingen werden resten gevonden van vermoedelijk het oude klooster. Op de hoek Dubbele buurt / Koemarkt (nu snackbar) zat vroeger een bakkerij, vandaar de naam Bakkerssteeg. De huisjes in de steeg waren rond 1930 eigendom van Grietje de Wolf, eigenaresse van een logement waar veehandelaren van buiten de stad de nacht doorbrachten voorafgaande aan de veemarkt. Leveranciers en personeel moest ‘achterom’ door de steeg.

Pissteeg

Tussen de kledingzaak Gebr. Fortuin en het café Haasje was vroeger bioscoop Schinkel, en tijdens de pauze tussen de voor- en hoofdfilm ging de nooduitgang aan de steeg open voor frisse lucht. Mannelijke bezoekers maakten daar dankbaar gebruik van. Aan de muur aan het einde van de steeg bij de Weeshuissteeg hingen twee urinoirs en in de steeg stond dan een hele rij wachtende mannen. Vandaar de naam Pissteeg.

De echte naam is nu weer terug, maar voor veel Purmerenders zal het de Pissteeg blijven. Ook nu wordt de steeg in de weekeinden regelmatig  ‘gebruikt’ door het uitgaanspubliek. Door de smalle afmeting en slecht zicht van buitenaf blijkt het een ideale plek om ‘wild’ te plassen. Daar kan ook een nieuw naambord niets aan veranderen.

Piet Jonker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *