Pinkster Drie weer terug met wandeling

27/05/2019

Pinkster Drie 1983

Daan Sopar en Henk Meines, twee oer-Purmerender Gildegidsen, kwamen op het ludieke idee om op dinsdag 11 juni Pinkster Drie weer terug te brengen door middel van een wandeling. Deze dag wordt in verband gebracht met de Tachtigjarige Oorlog, maar voor Purmerenders was het de dag van bokkies kopen. Tot ongeveer 1980 kwamen vele Zaankanters op de fiets of lopend naar Purmerend om een bokkie (of konijnen) te kopen en dat zorgde voor grote omzet in de horecagelegenheden. Ook bewoners van de Hazepolder pikten een graantje mee door middel van fietsenstalling. Voor een dubbeltje konden de Zaanse bezoekers de fiets bij hen stallen en alle tuinen stonden bomvol.

De traditie heeft vier eeuwen geduurd, de laatste jaren was het bokkie kopen meer en meer een slokkie kopen, maar het was altijd groot feest in de stad. Na de markt trokken veel op relletjes beluste Purmerenders naar de Koemarkt vanwege de eveneens traditionele knokpartijen als de feestvierders de kroegen werden uitgezet en met elkaar op de vuist gingen. ’s Avonds werden langs het fietspad naar  Zaandam vaak achtergelaten bokkies en slapende (beneveld van de fiets gevallen) feestvierders aangetroffen.

Nieuwstraat 1982

Dierbare herinneringen
De Gildegidsen leiden de deelnemers tijdens de wandeling langs markante plekken en vertellen het boeiende verhaal van deze lange traditie, zoals de Tachtigjarige Oorlog, waar hadden wij deze Bevrijdingsdag aan te danken, waar waren de verdedigingslinies, welke cafés waren er en wie waren de uitbaters en waar sneuvelde er driehonderd Spaanse soldaten? Kortom een bijzondere wandeltocht met voor velen nog dierbare herinneringen en voor anderen een leuke en interessante kennismaking met deze ‘vergeten’ Purmerendse traditie

Film
Deze bijzondere wandeling op dinsdag11 juni duurt ongeveer 1,5 – 2 uur en eindigt op de Koemarkt bij Proeflokaal Bakker, waar een consumptie wordt aangeboden en een film te zien is over de markt van vroeger. Kosten zijn €. 3.50 pp. inclusief consumptie. Start is om 13.30 uur bij de VVV-museumshop, Peperstraat 35. Opgeven voor deze tocht uiterlijk zaterdag 1juni bij de museumshop, telefoon 0299-07022.  Openingstijden van de shop: dinsdag – vrijdag 10 -16 en uur zaterdag 12 – 16 uur.

Willem Eggerstraat 1981

Westerstraat 1981

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *