Pas op voor zilvervisjes in toiletpapier

31/03/2020

Lepisma saccharina. Foto: Géry Parent.

In Zweden wordt toiletpapier vrijwel uitsluitend gemaakt van houtsnippers, waarvoor geen oerbossen worden gekapt, maar van bomen uit productiebossen. In Europa wordt voornamelijk oud papier gebruikt om toiletpapier te fabriceren. Tijdens het fabricageproces worden stoffen toegevoegd om het papier mooi wit te maken, en uit de chemische reactie van de combinatie inkt (uit het papier) en witmiddel, ontstaat een stofje dat geen kwaad kan voor mensen, maar een enorme aantrekkingskracht heeft op de bekende zilvervisjes (Lepisma saccharina) die zich vaak ophouden in vochtige keukens en kasten, maar ook in boeken en tijdschriften (inkt) een ideale leefomgeving vinden.

Oud papier wordt eerst geweekt in water en daarna gezeefd en gewalst. In grote machines wordt vrijwel al het water eruit geperst, waarna een dunne laag papier ontstaat. In een volgende handeling worden meerdere lagen op elkaar geperst en eventueel voorzien van een reliëf. Daarna zorg een soort mes met tanden voor de afscheurgaatjes en worden de rollen om een papieren koker gerold. De ongeveer twee meter lange rol wordt op maat gesneden en de rollen in plastic verpakt.

Vacuüm verpakking
Het Scandinavische toiletpapier wordt in Nederland vrijwel niet verkocht vanwege hoge vervoerskosten (licht in gewicht en groot in volume). De plastic verpakking is geperforeerd en voorzien van een uiterste houdbaarheidsdatum. Ook wordt een andere kleurmiddel gebruikt, dat geen effect heeft op zilvervisjes. Europees papier heeft echter geen uiterste datum en de verpakking is luchtdicht, vaak zelfs vacuüm.  Uit recent onderzoek blijkt dat bij lang bewaren (grotere verpakkingen) na verloop van tijd zilvervisjes de kop op kunnen steken.

In de zon
Zoals al gezegd is er geen gevaar voor de volksgezondheid, want je wordt er niet ziek van, maar om confrontatie met zilvervisje te voorkomen is het advies om Europese verpakkingen (zonder houdbaarheidsdatum) niet te lang na aankoop te openen en de rollen los van elkaar in een lichte en verwarmde ruimte te bewaren in plaats van in een donkere kast of koude schuur. Mocht u het niet helemaal vertrouwen, zet de rollen dan eerst apart ongeveer een uur rechtop op een vochtig gemaakte handdoek of badlaken op een zonnige warme plek in de buitenlucht. Daarna op de aangegeven manier bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner