Parkeren in de binnenstad gaat veranderen

20/01/2020

In september zijn er verschillende bijeenkomsten geweest over de nieuwe parkeermaatregelen in de binnenstad. De opkomst was enorm. De afgelopen maanden is de gemeente bezig geweest om alle input te verwerken en de maatregelen verder uit te werken. Bewoners van de binnenstad zijn per brief uitgenodigd voor een inloopavond. Donderdag 6 februari bespreekt de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) de maatregelen en op donderdag 27 februari 2020 neemt de gemeenteraad het definitieve besluit. De commissie- en raadsvergaderingen zijn openbaar en in de commissievergadering heeft u de mogelijkheid tot inspreken.

Inloop: Donderdag 23 januari, 16.00 – 20.00 uur ( u kunt binnenlopen wanneer het u uitkomt), Lutherse Kerk, Hoogstraat 18.

Voor de volledigheid hieronder de voorgenomen maatregelen plus overzichtskaart.

Wijziging vergunningsgebieden: Het vergunningsgebied Centrum wordt afgebakend door de historische binnenstad, en is inclusief de Emmakade en de Liduinatuin.

De straten Brantjesoever, Herengracht, Vooruitstraat, Bernard Nieuwentijtstraat, Fresiastraat, Hyacintenstraat, Oranjestraat, Purmersteenweg/Purmersteenweggemeentehuis gaan vallen onder het nieuwe gebied Zuiderpolder.

De Overweersepolderdijk gaat vallen onder het gebied Wagenweg.

Overloopgebied: Langs de rand van het gebied Zuiderpolder en Centrum komt er een overloopgebied. Dit houdt concreet in dat je met een vergunning voor gebied Centrum ook kunt parkeren in de omgeving van het stadhuis en de Julianastraat. Met een vergunning voor gebied Zuiderpolder kun je ook parkeren in de Liduinatuin en op de Emmakade. Het overloopgebied is aangegeven op de kaart.

Wijziging belanghebbendenplekken: De straten waar op dit moment alleen vergunninghouders mogen parkeren worden omgezet naar betaalde parkeerplekken, waar vergunninghouders ook mogen staan. De straten waar de maatvoering en inrichting een goede afwikkeling van het verkeer belemmert en daarmee niet voldoen aan de CROW norm, blijven alleen beschikbaar voor vergunninghouders. Dit is het geval voor de parkeerplekken in de steeg achter de Purmersteenweg (ook bekend als de ‘Wolthuissteeg’) en de Barak. Hier mag je ook niet met een bezoekersvergunning parkeren.

Tarief en reguleringstijden Centrum: Voor het hele vergunningsgebied Centrum geldt betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 21.00 uur tegen een tarief van €2,50 per uur. Er is een dagkaart (tarief: € 7,50) beschikbaar op de Schapenmarkt, de Plantsoengracht (het parkeerterrein bij de oude begraafplaats) en het parkeerterrein aan de Kanaalstraat. Op overige plekken wordt de dagkaart afgeschaft.

Zuiderpolder: In de straten ten westen van de Wolthuissingel en de Dahliastraat geldt betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 21.00 uur tegen een tarief van €1,- per uur. Dit geldt voor de straten: Herengracht, Vooruitstraat, B. Nieuwentijtstraat, Hyacintenstraat, Julianastraat, Julianaplein, Oranjestraat, Fresiastraat. Voor de straten ten oosten van de Wolthuissingel en Dahliastraat geldt betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur en op koopavonden tot 21.00 uur tegen een tarief van €1,- per uur. Dit geldt voor de straten: Populierenstraat, Beukenstraat, Esdoornlaan, Kastanjelaan, Wilhelminalaan, Stationsweg, Wolthuissingel, Brantjesoever. Op het parkeerterrein voor het stadhuis geldt een tarief van € 2,50 per uur.

Parkeerterreinen goedkoop dagtarief (Zuiderpolder): Op het parkeerterrein aan de Stationsweg kan voor € 2,- per dag geparkeerd worden. Dit terrein wordt in maart opgeleverd en heeft ca. 85 parkeerplekken.

Overweerse polderdijk (Wagenweggebied): Voor de Overweerse polderdijk geldt betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur en op koopavonden tot 21.00 uur tegen een tarief van €1,- per uur.

Parkeervergunningen: Parkeervergunning voor bewoners.
In parkeervergunningsgebied Centrum blijft maximaal 1 vergunning per adres gelden. Parkeren op eigen terrein wordt in mindering gebracht.

In het nieuwe gebied Zuiderpolder, waar regulering wordt uitgebreid met diverse straten, gelden dezelfde overgangsregels als het Wagenweggebied. De huidige bewoners hebben recht op maximaal 2 parkeervergunningen en nieuwe bewoners na de invoeringsdatum hebben recht op 1 parkeervergunning per adres. Parkeermogelijkheden op eigen terrein worden in mindering gebracht op het aantal parkeervergunningen.

De adressen van de Overweerse polderdijk vallen onder de regels van het vergunningsgebied Wagenweg. Hier geldt dezelfde overgangsregeling als in het nieuwe vergunningsgebied Zuiderpolder.

Bezoekersvergunning: Bewoners van alle gereguleerde gebieden kunnen een bezoekersvergunning aanvragen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Bezoekersvergunningen worden niet verleend aan bewoners van woningen/appartementen waarvan de totale parkeerbehoefte (bewonersdeel en bezoekersdeel) op eigen terrein is gefaciliteerd en dat ook uitsluitend bedoeld is voor eigen gebruik. De bezoekersvergunning wordt gelijktijdig met de invoering van alle wijzigingen per 1 juli ingevoerd. Hierover wordt u tegen die tijd nog nader geïnformeerd.

Parkeervergunning voor bedrijven: Het aantal vergunningen dat per bedrijf kan worden aangevraagd blijft maximaal 2 per adres. Parkeren op eigen terrein wordt in mindering gebracht.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

7 comments

 1. Jolanda van der Haar schreef:

  Bewoners van de Oude Sluis worden ernstig gedupeerd, ze kunnen wel een bewonersvergunning kopen maar als je van je werk komt, moet je ELKE dag nog zo’n 3 à 4 uur beralen, omdat er geen plek is in het vergunningengebied. Wie verzint dat?
  Verder zou het logisch zijn dat vergunninghouders met vergunning ook in de Nieuwstraat en Westerstraat mogen parkeren, in de vergunningsgebieden mogen immers ook gaan parkeren. Helaas vindt de gemeente dat geen goed idee. Waarom centrum-bewoners zo duperen?

 2. Kommer schreef:

  Goed bezig hoor nog meer leegstand winkels en horeca. 😡😡😡😡😡😡

 3. Louis Lubbe schreef:

  Ik wij zijn bewoner in de Jan van Egmondstraat worden niet genoemd in het opgezet plan van parkeren, door die kl. school zijn wij de dupe straks kunnen wij niet eens parkeren in onze straat kunnen we parkeren bij het station voor 2 euro per dag de parkeerders zijn veel leraren en personeel Eggertcentrum omdat het niets kost.
  Wij en mede onze buren zouden ook graag voor een vergunning in onze straat in aanmerking willen komen.

 4. P.Blok schreef:

  Bedankt gemeente u heeft goed geluisterd naar de bewoners.
  Daar blijft het ook bij ik zie helemaal niets terug van onze voorstellen terug in het plan,
  Zoals beprijzing va de tarieven en beperkingen in de tijds venster.

 5. Klaartje schreef:

  Goed bezig
  Niet dus.
  Heb je twee auto’s heb je dikke peg.
  Puur zakkenvullers

 6. Rene schreef:

  Wij zijn naar de binnenstad verhuis toen er nog vrij geparkeerd kon worden vanaf 18:00. Met twee auto’s, noodzakelijk voor beiden, een vergunning en en mijn normale thuiskomst na 18:00 geen probleem. Totdat de gemeente eenzijdig spelregels ging veranderen en dus tot 21:00 moesten betalen! Dus auto ergens in de buurt, tot logische ergernis van die buurtbewoners. Oplossing is gemakkelijk voorhanden: ‘s avonds lege winkelstraten; creëer daar parkeerplekken. Andere optie: verhuis het stadhuis naar de Baanstee; scheelt honderden parkeerplekken.

 7. Oude Sluis bewoner schreef:

  Op de Oude Sluis zijn nu al veel minder parkeerplekken dan dat er bewoners zijn. Het nieuwe beleid maakt dat er nog minder plekken daar beschikbaar zullen zijn. Bewoners worden zwaar gedupeerd door het nieuwe parkeerbeleid. Inderdaad elke dag een aantal uur extra betalen sinds er tot 21:00 betaald moet worden. Waarom wordt het voor deze bewoners niet mogelijk gemaakt om met de bewonersvergunning in Claxonate te parkeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *