Parkeerbeleid binnenstad en omgeving

05/06/2019

 Wethouder Eveline Tijmstra (Stadsontwikkeling binnenstad/centrum, Verkeer en vervoer) heeft bewoners  van een aantal starters in en rond het Centrum via een bewonersbrief laten weten hoe het er voorstaat met het parkeerbeleid. Volgens de wethouder wordt er de komende jaren flink ingezet op woningbouw, waarvan een deel in en rond de binnenstad zal komen. Het parkeren is daarom een belangrijk aandachtspunt. De gemeente heeft een aantal maatregelen in voorbereiding die het parkeren in de binnenstad in goede banen moeten leiden en de gemeenteraad neemt hier in juni een besluit over. Als de maatregelen uitgevoerd gaan worden, zal dat effect hebben op het parkeren in verschillende buurten, waaronder ook Kop West.

Parkeergarage Claxonate is momenteel open tot een half uur na sluiting van de winkels. Het is de bedoeling om deze 24 uur per dag open te stellen, net zoals de Q-Park parkeergarage. Daarnaast wordt gewerkt aan een beleid waarbij straatparkeren duurder is dan parkeren in een garage om mensen te stimuleren gebruik te maken van de garages. Dit wordt gecombineerd met het verruimen van betaald parkeren naar 21.00 uur (ma t/m za). In december heeft het college opdracht gegeven voor een haalbaarheidsonderzoek voor een nieuwe parkeergarage. Hierin wordt gekeken naar een ondergrondse variant op de locatie Schapenmarkt en verschillende varianten in het gebied rondom het stadhuis. In de zomer wordt een parkeerverwijssysteem met digitale borden gerealiseerd dat ervoor moet zorgen dat bezoekers de bestaande parkeergarages en parkeerlocaties makkelijker kunnen vinden.

Fietsen en autodelen
De gemeente wil vergunningparkeren combineren met betaald parkeren. De gebieden waar nu alleen auto’s met een vergunning kunnen staan, worden dan deels ook beschikbaar voor betaald parkeren. Op deze manier kunnen de plekken optimaal ingezet worden. In september wordt op verzoek van de bewoners in het Wagenweggebied betaald parkeren ingevoerd. Uitbreiding van betaald parkeren wordt verder in delen uitgevoerd in het gebied rond het stadhuis, in het noordelijke deel van de Gors en Kop West. Bij nieuwbouw worden geen vergunningen meer verleend aan bewoners. Bewoners van bestaande bouw, waar betaald parkeren wordt ingevoerd, kunnen nog wel een parkeervergunning aanvragen. Daarnaast wordt onderzocht hoe alternatieve manieren van vervoer, zoals gebruik van de fiets en autodelen, beter gebruikt kunnen worden.

Commissie en raadsvergadering
Op 13 juni worden de maatregelen besproken in de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), en op 26 juni neemt de gemeenteraad een besluit. De commissie- en raadsvergaderingen zijn openbaar en inspreken is mogelijk. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente en telefonisch contact met KCC (0299) 452 452.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

4 comments

 1. H N van Niekerk schreef:

  geachte medewerker,
  wij als bewoners van de rotterdamhaven en priushaven en heel europa hebben zich duidelijk uit gesproken dat wij geen betaald parkeren wilde, en er werd zelfs en voorlichting avond gegeven en een vragen lijst langs de huizen is er gegaan en de uitslag was er komt geen betaald parkeren.
  Maar nu lees ik dat de kop van west al problemen gaat opleveren?? Dus er komt toch een vervolg op van betaald parkeren in de Haven buurt.Slapen doe ik s nachts.

 2. Jetty de graaf schreef:

  Ik vind het raar dat je alleen kan parkeren op het prinsenhof met een teloon app, daar ik 75 jaar ben en een gewonen telefoontje heb,vind ik dat een vorm van discriminatie, naar oudere mensen die dat niet kunnen, en het pleintje nu leeg staat.hopende dat hier verandering in kan komen.gr jetty de Graaf.

 3. Jaap Bakels schreef:

  We leven in een maatschappij van wie het kan betalen heeft de vrijheid, heb je wat minder te besteden dan heb je een beetje pech.
  Wen maar een beetje aan dit principe, gaat in de toekomst nog veel duidelijker worden.

 4. Saskia schreef:

  De gemeente zit vast in een tunnelvisie dat het goed is voor Purmerend om het verkeer in het centrum te ontmoedigen, maar lijkt niet door te hebben dat zij daarmee onze economie kapot maakt. Duur parkeren en slechte toegang zorgt voor weinig klanten voor de winkels en zorgt er voor dat ondernemers het centrum links laten liggen. Terwijl de klanten van de ondernemers allemaal potentiële klanten voor de winkels en horeca zijn. Maak nou goede toegangswegen en zet extra parkeergarages neer met eerste vier uur gratis parkeren. Dan wordt ons mooie stadje weer financieel gezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *