Paniek in de Beemster blijkt kunst in de bus

12/06/2022

Het was vrijdag 10 juni nogal onrustig in de Beemster. Er circuleerden verhalen door de buurt over vechtpartijen, ontvoeringen en zelfs martelingen in een speciaal gebouwde martelkamer bij de OBS De Blauwe Morgenster. Fotografen en verslaggevers kwamen op het nieuws af en ook wethouder Eveline Tijmstra kwam zich van de situatie op de hoogte stellen. De plaats delict bleek naast de school te zijn, waar de huiveringwekkende handelingen zich afspeelden in een grote gele, deels geblindeerde, schoolbus.

Al snel werd duidelijk dat met niet om criminele activiteiten ging, maar om het mobiele kunstatelier de Kunstbuzz. Deze bus rijdt de komende weken langs zes scholen in Purmerend en Beemster. Kunstdocenten van Cultuurhuis Whereland geven in en rond de bus bij elke school drie dagen les aan halve groepen leerlingen om de creatieve ontwikkeling van de kinderen te stimuleren.

Mobiel lokaal
Wethouder Tijmstra (o.a. Cultuur en (wereld)erfgoed, Jeugdzorg en Jeugdbeleid): “Cultuureducatie is één van de speerpunten in de onderwijsagenda, maar ook binnen het cultuurbeleid. Daar doen we heel veel aan, zoals Muziekschool Waterland, musicals in groep 8, maar er is ook het aanbod vanuit Whereland, zoals  film, werken met klei schilderen en allerlei lessen in handvaardigheid. Daaruit bleek echter dat lesgeven aan een groep van dertig kinderen eigenlijk teveel is. Werken met halve groepen zou beter zijn, maar helaas hebben niet alle scholen daar ruimte voor. Uiteindelijk kwam het idee om met een mobiel lokaal langs de scholen te gaan. Zo kunnen voor een deel van de klas de lessen gewoon doorgaan op school en kunnen de kinderen om de beurt ook genieten van cultuureducatie, prikkels en uitdagingen en het aanleren van vaardigheden.” 

Enthousiast
Deze keer stond het maken van een film op het programma en duidelijk was dat daar heel wat bij komt kijken. Het verhaal (script) is door de kinderen zelf bedacht en onder leiding van een docente werd er enthousiast geacteerd, opgenomen en in de bus (studio annex martelkamer) gemonteerd. Inwoners van de Beemster kunnen weer rustig slapen, er is niemand echt gewond geraakt, ontvoerd of gemarteld.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.