Oud en nieuw Gouw

21/08/2018

Komende periode wil de redactie terugkijken naar het verleden van Purmerend. Dit door middel van foto’s van toen, en deze te vergelijken met de situatie van nu. Van oud-Purmerenders volgt vaak de conclusie: ‘niet elke verandering is een verbetering’, maar soms kon het niet anders.

Gouw
Links op de foto’s Het Heerenlogement (voorheen Kasteel van Antwerpen) was tot 1937 een logement, daarna verbouwd tot theater. In1938 werden er Nationale Bokswedstrijden gehouden. Beroemd waren later de uitvoeringen van de Operette vereniging, en berucht de dansavonden met bijbehorende knokpartijen met Blauwezanders (bezoekers uit Amsterdam Noord). Stalhouderij Sistermans werd verkocht aan garage en taxibedrijf De Vries en Los. Rechts het oude Gast- en Proveniershuis, later omgebouwd tot bejaardenhuis Avondzon en tegenwoordig appartementencomplex. Andere bekende zaken waren slager Mul, Stomerij Zeekant, StadsTeekenschool, sigarenmagazijn Dirk Brinkman, later Fred Vilten, en op de hoek met de Nieuwstraat autobedrijf Zijp. Aan de kant van het Tramplein de bekende horecagelegenheden Bellevue en de Amsterdamsche Poort. De lantaarns op de grote trap van Avondzon (oude foto) zijn na verbouwing/sloop en een lange speurtocht herplaatst bij de Rusthoeve.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

3 comments

 1. Jaap de Vries schreef:

  Links nog net zichtbaar mijn oude fysiotherapie praktijk (tot 2013) in de voormalige VW showroom van Joh.de Vries.

 2. Petra van der Meer schreef:

  Wanneer is het Heerenlogement afgebroken en waarom?

 3. Piet Jonker schreef:

  In 1978 werd de exploitatie van Het Heerenlogement overgenomen door Bakker en Zadeits. Zij huurden het pand van de gemeente. Daarna huurden Rens en Ria Rouweldaal het pand. Vanwege vele klachten over geluidsoverlast en de verbouwing van de Koepelkerk als Cultureel Centrum moest het Heerenlogement in 1985 sluiten.
  Het pand is nog een poosje gebruikt als bouwkeet tijdens sloop/verbouwing van Avondzon, maar in 1987 gesloopt om plaats te maken voor woningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *