Oud en Nieuw  Café De Drie Meren

08/07/2019

De redactie kijkt in de rubriek Oud en Nieuw terug naar het verleden van Purmerend. Dit door middel van foto’s van toen, en deze te vergelijken met de situatie van nu. Van oud-Purmerenders volgt vaak de conclusie: ‘niet elke verandering is een verbetering’, maar soms kon het niet anders.

De Drie Meren was in het verleden een veel gebruikte naam in Purmerend. Op de hoek Oude Vischmarkt / Gedempte Singelgracht was vroeger een café met die naam. Rond 1880 was hier een herberg gevestigd waarvan de herbergier, IJs Knijn, ook de draaibrug over de Weere bediende. Na verschillende eigenaars nam Jan Beunder in 1920 de zaak over van Dunselman. Tijdens de markt hielden vertegenwoordigers en verkopers van marktspullen er spreekuur, konden er fietsen gestald worden en kon men er zelfs terecht voor een notaris. Na het overlijden van Berkhout werd buurman Jan van der Linden eigenaar van het pand en in 1956 begon Cees van der Linden er een ijzerwarenzaak. De zaak werd bekend vanwege het uitgebreide assortiment en als het gevraagde artikel niet in de winkel lag liep de klant mee naar het achtergelegen magazijn en werd er net zo lang gezocht tot het gevonden was. De zaak is later verhuisd naar industrieterrein De Koog, maar het specifieke uithangbord, een grote klomp, hangt nog steeds boven de deur van het pand.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

4 comments

 1. Shirley schreef:

  Jammer dat er dan niets vermeld wordt over de huidige invulling van het pand………. Titel moet dan zijn “Oud en tot Cees van der Linden”

 2. J.Schurink schreef:

  Leuk om te lezen, te meer omdat er in de Nieuwe Tuinbouw Oost in Zuidoostbeemster een straat komt die het Drie Meren Pad gaat heten. Verlengde man het Middenpad in de Nieuwe Tuinbouw West.
  Ik vroeg mij af waar dat vandaan zou komen?
  De drie oude meren: de Beemster, de Schermer en de Purmer?
  Weet iemand waarom dat cafe De Drie Meren is genoemd?

 3. Corwim De Jongh schreef:

  Purmerend ligt ingeklemt tussen de Purmer de Beemster en de Wormer……..van daar de naam de drie meren

  Ook is er een De Drie Meren op de Kaasmarkt in Purmerend Google https://www.dedriemeren.nl

 4. Annelies van Braam schreef:

  geachte redactie,
  De heer Beunder nam niet de drankvergunning over van Dunselman. De verwarring komt door de mededeling in de krant van toen. De drankvergunning van Mevr. Dunselman was van de Koemarkt en staat boven de melding van drankvergunning die aan Beunder werd gegeven.Beunder nam de drankvergunning in 1920 over van Willem Slachter ook geschreven als Slagter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *