Oud en nieuw Beemsterburgwal

25/09/2018

Komende periode wil de redactie terugkijken naar het verleden van Purmerend. Dit door middel van foto’s van toen, en deze te vergelijken met de situatie van nu. Van oud-Purmerenders volgt vaak de conclusie: ‘niet elke verandering is een verbetering’, maar soms kon het niet anders.

Beemsterburgwal
Op deze plek werden vroeger veel producten uit de Beemster als marktwaar te koop aangeboden en later kwam er een groenteveiling. Couwenhoven onderhield daar een beurtvaart om de voornamelijk door Amsterdamse kooplieden gekochte spullen naar de hoofdstad te vervoeren. Vanwege de veiling waren en verschillende cafés en logementen gevestigd, waaronder ‘De luis aan de ketting’. De veiling verhuisde naar de Kooimanweg en het gebouw werd daarna gebruikt voor aardappelopslag en later als oud-papierloods. Houthandel Brantjes heeft er rond 1900 een houtloods gehad en ook heeft een pand dienst gedaan als noodkerk, later eierenveiling. Op de hoek met de Kanaalkade was de trambrug voor de tramdienst naar Alkmaar en op de andere hoek, met de Wagenbeurs, zat smid Teun Boot. In 2003 brak brand uit en werd een aantal panden in de as gelegd. De uitvoering van een nieuw ontwikkelingsplan laat voorlopig op zich wachten.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

3 comments

  1. H.Cerneus schreef:

    Geweldig idee!!!

  2. J.Lochtenbergh schreef:

    Het zag er vroeger toch echt een stuk beter uit als in de huidige situatie.

  3. hans van tiel schreef:

    wat ook niet onvermeld mag blijven is dat Jaap de Graaf jarenlang de veilingloods in gebruik heeft gehad,waarbij een behoorlijk deel gebruikt werd voor opslag van melkpoeder,de ratten waren er gek op,Dhr.Hartog kwam om ze weer te verjagen door een levende rat naast een levende kip te plaatsem in de loods,waarbij de rat enorm begon te schreeuwen en andere ratten snel het pand verlieten ,ik heb er fijn gewerkt met Henk Roersma,Gerard Prins en Jan Pening,met oude ome Jaap (niet de graaf) aan het bureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *