Opening parkeergarage ’t Lammetje twaalf jaar geleden

12/03/2021

Opening ’t Lammetje door wethouder Hans Krieger.

Als oplossing voor het parkeerprobleem vanwege de herinrichting van de Koemarkt besloot de gemeente Purmerend als eerste in Nederland een demontabele parkeergarage te plaatsen op de plaats waar voorheen de Schapenmarkt werd gehouden. Het werd een demontabele constructie die als een meccanodoos in ongeveer zes weken in elkaar kon worden geschroefd en ook weer makkelijk uit elkaar te halen was voor gebruik op andere plek. Het was bedoeld als tijdelijke parkeervoorziening voor maximaal vijf jaar.

Eerder werd gedacht aan een tijdelijke parkeergarage op het terrein van supermarkt Deen aan de Wagenweg, maar toen de onderhandelingen op het laatste moment vastliepen, moest noodgedwongen worden uitgeweken naar een andere plek. De Oude Haven (tegenover het gemeentehuis, nu Brantjesoever) was te klein, waarna gekozen werd voor de Schapenmarkt. Niet alle fracties en ‘lokale historici’ stonden te juichen en ook de organisatie van de Eneco wielertoer moest een andere startplaats zoeken. 

Graswand

Eerste kaartje

Vanwege de lichte constructie met vloeren van glasvezelcomposiet was een fundering niet noodzakelijk en ging, na het verwijderen van het weeghuisje,  als snel de eerste paal de grond in. Aan de buitenkant kwamen doeken met oude foto’s van de markt, en volgens de producent was het ook mogelijk om daar eventueel een graswand van te maken, maar dat is er nooit van gekomen. Op 11 maart 2009 opende wethouder Hans Krieger de nieuwe parkeergarage door als eerste een parkeerkaartje te kopen.

Sloop
De lichtgewicht vloerdelen hadden het nadeel dat ze een klapperend geluid maakten en zelfs reparaties vereisten, waardoor de garage enige tijd moest worden afgesloten. Twaalf jaar later was het gedaan, werd ’t Lammetje, inmiddels een flink schaap geworden, deel voor deel uit elkaar gehaald en konden auto’s weer gewoon op straat parkeren.

Heien voor het Lammetje

Sloop het Lammetje

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *