Open Dag bij 25 jarige Zuid-Pool

02/10/2019

Feest bij de buren. ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’ is een bekend gezegde. Wijkactiviteitencentrum De Zuid-Pool is zowel een goede buur als verre vriend van Weidevenne en viert op vijf oktober het 25-jarig bestaan. In 1994 gingen de deuren open van het wijkcentrum in de toen nog allernieuwste wijk van Purmerend. Een prachtig nieuw en toegankelijk gebouw voor de vele nieuwe Purmer-Zuiders.  Het gebouw werd oorspronkelijk neergezet met als doel het een functie voor zowel De Gors als de Purmer- Zuid te geven.

Omwonenden waren al snel betrokken bij de ontwikkeling van het gebouw. Met name de ligging en de buitenruimte, maar ook de aard van de activiteiten werden in samenspraak met bewoners ingevuld. Tineke Goldsteen: ‘’In de wijk woonden vooral jonge gezinnen en de ligging in het park De Driegang bood ook een fantastische gelegenheid om de buitenruimte te betrekken bij het wijkcentrum. De architect hebben wij, als buurtbewoners, flink wat tips kunnen meegeven die later van positieve invloed bleken te zijn op de gebruiksmogelijkheden.”

Starende denken
Om binnen een te krap budget aan alle wensen te kunnen voldoen, is er op creatieve wijze gekeken naar oplossingen. Zo werd een gezichtsbepalende muur, door de architect ‘het starende denken’ genoemd, opgebouwd uit stenen van restpartijen. Wouter Burger van Clup Welzijn belde daarvoor met alle steenbakkerijen in Nederland om gratis stenen te krijgen. Ook werd een medefinancier gevonden in de vorm van Stichting Kinderen en Ouders voor ruimte van waaruit ze de kinderopvang in de wijk konden organiseren.

Zonder subsidie
Jarenlang heeft het wijkcentrum onder beheer van Clup Welzijn gestaan en werden er talloze activiteiten georganiseerd. In 2012 gooide de gemeente het roer om en besloot tot sluiting van een groot aantal wijk- en tienercentra. Het plan was om voor de gehele Purmer een nieuw multifunctioneel zorg- en welzijnscomplex te bouwen. Voor veel bezoekers en wijkbewoners was dat niet de beste oplossing. Stichting Kinderopvang Purmerend kocht uiteindelijk het gebouw van de gemeente en de vrijwilligers namen het beheer van De Zuid-Pool over van Clup Welzijn. Guus Visser, vrijwilliger-beheerder: “Er mogen maatschappelijke activiteiten voor de wijk worden georganiseerd op de momenten dat het gebouw niet in gebruik is als kinderopvang. Wij doen alles vrijwillig en zonder subsidie. Soms houden we wat geld over, zoals op de Bevrijdingsdag kindervrijmarkt en dat besteden we dan aan een Kerstmiddag voor eenzame ouderen in de wijk.”

Het 25 jarig bestaan wordt gevierd met een open dag. Na een officieel gedeelte zijn er diverse activiteiten, korte workshops, presentaties enzovoort. Kinderen kunnen een ritje in de carrousel maken of springen op het springkussen. Iedereen is welkom voor een kop koffie of thee. Zaterdag 5 oktober van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *