Ontwerp ondergrondse parkeergarage bij stadhuis

24/01/2020

Vrijdag 24 januari presenteerde wethouder Eveline Tijmstra het plan voor een ondergrondse parkeergarage bij het stadhuis. Het college stelt voor om een garage te bouwen voor 320 auto’s met daar boven een parkachtig gebied. Het college vraagt de gemeenteraad om hiervoor een bedrag van ruim 17 miljoen beschikbaar te stellen. Het was eerder de bedoeling een halfverdiepte garage te bouwen, maar mede omdat zo’n gebouw al gauw drie meter boven de grond uitsteekt, zou er geen ruimte meer zijn om de omgeving aan te passen. Daarnaast is er bij dit plan meer ruimte voor auto’s dan bij de halfverdekte situatie.

Wethouder Tijmstra vertelde enthousiast te zijn over het plan, maar benadrukte dat het ‘bovengebeuren’ nog ontwikkeld moet worden in samenspraak met bewoners. Volgens de eerste schetsen blijft de vijver behouden en zal worden ingepast in de groene omgeving. Tijmstra: ‘De groene omgeving, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten is heel belangrijk, want bij de bouw van nieuwe woningen hebben veel mensen geen tuin.”

Purmersteenweg aangepast
De garage is te bereiken via de Purmersteenweg en voor fietsers en voetgangers komt er een nieuwe inrit tegenover de bushalte. De huidige in- en uitrit van het stadhuis komt te vervallen. Het stadhuis is niet rechtstreeks vanuit de garage te bereiken. De Purmersteenweg wordt aangepast, en door het parkeerverwijssysteem kunnen automobilisten straks precies zien  waar plek is om te parkeren. Het beheer en de exploitatie van de garage gaat tegelijk met Claxonate naar een marktpartij.

Opening
Op 6 februari wordt het voorstel behandeld in de commissie SOB en op 27 februari mag de raad zich uitspreken. De opening staat voorlopig gepland op 1 januari 2023. Tijmstra: “Het wordt een hele klus, maar we gaan iets moois realiseren voor de toekomst.”

Filmimpressie nieuwe parkeergarage   https://vimeo.com/376141179/6e008dc1b3 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

2 comments

  1. melissa de jong schreef:

    17 miljoen uitgeven aan een garage echt heel bizar er zijn mensen zonder huis zonder eten die niet naar school kunnen steek daar wat meer geld in huizen zijn der nog steeds te weinig 20 jaar wachten voor een huurhuis help die mensen eerst als gemeente

  2. Jelle ten Berge schreef:

    De gemeente moet zich schamen om zo’n megalomaan idee te verzinnen voor zoveel geld! Het ligt voor de hand dat het belang van een gemeentehuis steeds minder groot wordt in de toekomst, bijvoorbeeld door digitalisering. Daardoor zal het aantal bezoekers af (kunnen) nemen. Daarnaast wordt de suggestie gewekt dat het fietspad leuk mengt met wandelaars in een “parkachtige omgeving”. Natuurlijk niet! Er komen steeds meer fietsen en zij rijden steeds sneller, geef hen een veilige baan! Gebruik het geld inderdaad voor woningen of andere nuttige, maar minder sexy zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *