Onthulling Plaquette voor architect Jan Stuyt

08/07/2018

Dick Blokker

Jan Stuyt, ontwerper van het oude stadhuis en huidig Purmerends Museum, is met een plaquette weer terug waar hij honderdvijftig jaar geleden werd geboren. Niet aan zijn geboortehuis aan het Venedien, maar naast de plaquette van J.P. Oud aan het museum. Dick Blokker, coördinator van ’t Gilde Purmerend, vertelde in zijn toespraak bij de onthulling: “Jan Stuyt was een geweldige tekenaar, zijn vader was veehandelaar op de markt en wilde niet dat hij architect zou worden. Maar Jan gaf niet op en keek bij andere architecten over de schouder mee. Zoals bij architect H.P. van den Aardweg van de voormalige schouwburg Amicitia, Adrianus Bleijs, die bezig was met het ontwerp van de Sint Nicolaaskerk en Pierre Cuypers van het Centraal Station en Rijksmuseum in Amsterdam. Samen met Jos, zoon van Cuypers, heeft Jan meegewerkt aan het ontwerp van de de Sint Bavokerk in Haarlem. Kerken waren zijn passie, hij heeft dan ook meer dan 54 kerken in Nederland ontworpen.”

Karakter
Bij de onthulling waren ook dochter Mariëlle Stuyt, kleindochter Caroline Stomp en beeldhouwer Jeroen Spijker aanwezig. Jeroen:”Ik ben ongeveer drie maanden bezig geweest met dit ontwerp. Ik wil het karakter en de ziel van betrokkene in het kunstwerk leggen. De plaquette van J.J.P. Oud was rustiger, hij was een somber figuur, terwijl Jan Stuyt vrolijk en expressief was, en dat wil ik laten zien.”
Wethouder Mario Hegger vertelde voorafgaande aan de onthulling dat er binnenkort waarschijnlijk een souvenir/museumwinkel in het pand naast het museum aan de Peperstraat komt. Wellicht dat er dan ook een T-shirt of iets anders van Jan Stuyt verkocht kan worden. foto: Ber, Mariëlle, Caroline, Mario, Jeroen.

Boekje
Dankzij de inspanningen van Ber de Lange en Jack Otsen, en in samenwerking met de gemeente en sponsoren, is een boekje uitgegeven als levend bewijs van de historie van Jan Stuyt. Dit boekje zal ook op scholen worden uitgedeeld zodat jongeren kunnen leren dat als je iets wilt je het zeker kan bereiken, als je maar niet opgeeft! Ber de Lange, volgens Dick Blokker het geweten en het archief van Purmerend, zal in september nog een speciale lezing geven over de architect.

Wandeling
Na de onthulling konden de aanwezigen nog een wandeling met een stadsgids volgen met als thema Jan Stuyt in Purmerend. De route ging onder andere langs de zes panden die door hem zijn ontworpen, zoals het huis aan de Venedien 13, villa Schoonoord en villa Maria aan de Herengracht 17/18 en natuurlijk het voormalig stadhuis, nu museum met trouwzaal. In 2019 zal een plaquette van architect Ko Stam het drieluik compleet maken.

Villa Schoonoord

Venedien 13

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

1 comment

  1. Wat een prachtigereportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *