Ondergedoken in Purmerend

01/02/2020

Vrijdag 31 januari overhandigde burgemeester Don Bijl het boek ‘Van het ene onderduikadres naar….’,  het  bijzondere oorlogsverhaal van de in Purmerend ondergedoken Meijer van der Sluis en zijn broer Simon. De bedoeling was dat het aan Meijer persoonlijk zou worden overhandigd, echter het heeft niet zo mogen zijn, Meijer is op 1 januari jl. overleden. Het eerste exemplaar werd  nu door burgemeester Don Bijl, die ook het voorwoord heeft geschreven, overhandigd aan de dochter en kleinzoon van Meijer en zijn vrouw Ted van der Sluis. Als locatie is gekozen voor het Waterlands Archief, dat nauw bij het tot stand komen van het boek betrokken is geweest.

Meijer van der Sluis was als 16 jarige Joodse jongen tijdens de oorlog samen met zijn broer ondergedoken op verschillende plekken in Purmerend . Zijn schriftjes met ontroerende belevenissen zijn door Jaap Kaag, oud medewerker van het Waterlands Archief, herschreven en nu met hulp van lokale sponsors in boekvorm uitgebracht. In het boek worden onder andere de onderduikadressen bij apotheek Logger, Moerbeek, Van Braam en het echtpaar Schipper-Kuiper beschreven. Het is een prachtig naslagwerk van tachtig pagina’s geworden.

Zonder afscheid
In zijn voorwoord schrijft burgemeester Don Bijl: ‘De meeste mensen hebben de oorlog niet meegemaakt, maar de woorden die het uiteenrukken van het gezin beschrijven, maken diepe indruk. Zijn vader, zijn moeder, zijn zusje: allemaal weg zonder afscheid. Weggevoerd en vermoord. In zijn speech benadrukte de burgemeester het belang van 75 jaar bevrijding, ook in Purmerend. “Als je in de Peperstraat het nog bestaande pand van Logger passeert, en weet wat zich daar gedurende de oorlog heeft afgespeeld, komt dat behoorlijk binnen.”

Verbinding
De samenstellers en medewerkers van het boek willen hiermee ook de scholen bereiken, waarin het geïntegreerd kan worden in een lesprogramma over de Tweede Wereldoorlog, en waarbij nadrukkelijk wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Zij hopen met dit boek meer verbinding te realiseren en het besef door te laten dringen dat Vrijheid niet vanzelfsprekend is!

Het boek is voor slechts € 12,50 te koop bij Het Purmerends Museum / winkel, Waterlands Archief en boekhandel Het Leesteken.
Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

5 comments

  1. PETER HESS schreef:

    IK ZAT ONDERGEDOKEN IN DE VOORUITSTRAAT NUMMER 1.
    ZAG ER ZEER ARISCH UIT.
    ZODOENDE KON IK ALTIJD BUITEN SPELEN
    MIJN BESTE VRIEND ZIJN VADER WAS NSB LID.
    VERKOCHT VOLK EN VADERLAND OP HET PLEIN VAN HET STADHUIS.
    ZAT OP SCHOOT BIJ DE DUITSE SOLDATEN, GELEGERD IN DE HBS
    EN KREEG CHOCOLADE, ENZ.
    TEGENOVER ME IN DE VOORUITSTRAAT ZAT JOPIE ONDERGEDOKEN, MAAR HIJ MOCHT NIET NAAR BUITEN.

  2. martine schreef:

    Aan het eind van de vooruitstraat bij de familie Sitinga zat ook een onderduikkind, Pietje Sitenga uit Friesland en daartegenover bij de familie Mars zat ook een onderduikkind. Dat heeft in het periodiek van vhp gestaan. In het vooruitgebouw zat mijnheer Sarlie ondergedoken en ertegenover in het waterleidinggebouw bij de familie Schrieken heeft ook een onderduiker gezeten. Nu komen de verhalen pas boven water. Heel bijzonder dat ere in de Vooruitstraat zoveel onderduikers zijn geweest.

  3. peter hess schreef:

    Voor alle duidelijkheid, mijn reactie op het bericht van Martine.
    Er waren dus drie onderduikers minder in de Vooruitstraat.
    Peter Hess was Pietje Sitenga.
    Tegenover zat Jopie bij de familie Mars.
    Bij de familie Schrieken zaten piloten en geen Joodse onderduikers.
    Jopie overleefde de oorlog ook.

    1. Vd Leest schreef:

      Goedendag, ik ben op zoek naar meer informatie over een ondergedoken piloot in Purmerend.
      Weet alleen dat hij er zat op dec ‘42, en waarschijnlijk kon hij het stadhuis en de kerk zijn vanaf het onderduikadres. Voornaam begint met een W. Achternaam met een J. Verder moeilijk te ontcijferen.
      Heeft u wellicht meer info of tips om me verder te helpen?
      Mvg

  4. Piet Jonker schreef:

    Neergeschoten Liberator B24 bemanningslid V.W. Krueger. Deze man zat ondergedoken en ging naar de kerk. Werd zelfs geopereerd in het ziekenhuis. Echter de datum klopt niet. De Liberator is neergeschoten op 6 maart 1944. Naamletters zijn ook anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *