Ondergedoken in Purmerend

01/02/2020

Vrijdag 31 januari overhandigde burgemeester Don Bijl het boek ‘Van het ene onderduikadres naar….’,  het  bijzondere oorlogsverhaal van de in Purmerend ondergedoken Meijer van der Sluis en zijn broer Simon. De bedoeling was dat het aan Meijer persoonlijk zou worden overhandigd, echter het heeft niet zo mogen zijn, Meijer is op 1 januari jl. overleden. Het eerste exemplaar werd  nu door burgemeester Don Bijl, die ook het voorwoord heeft geschreven, overhandigd aan de dochter en kleinzoon van Meijer en zijn vrouw Ted van der Sluis. Als locatie is gekozen voor het Waterlands Archief, dat nauw bij het tot stand komen van het boek betrokken is geweest.

Meijer van der Sluis was als 16 jarige Joodse jongen tijdens de oorlog samen met zijn broer ondergedoken op verschillende plekken in Purmerend . Zijn schriftjes met ontroerende belevenissen zijn door Jaap Kaag, oud medewerker van het Waterlands Archief, herschreven en nu met hulp van lokale sponsors in boekvorm uitgebracht. In het boek worden onder andere de onderduikadressen bij apotheek Logger, Moerbeek, Van Braam en het echtpaar Schipper-Kuiper beschreven. Het is een prachtig naslagwerk van tachtig pagina’s geworden.

Zonder afscheid
In zijn voorwoord schrijft burgemeester Don Bijl: ‘De meeste mensen hebben de oorlog niet meegemaakt, maar de woorden die het uiteenrukken van het gezin beschrijven, maken diepe indruk. Zijn vader, zijn moeder, zijn zusje: allemaal weg zonder afscheid. Weggevoerd en vermoord. In zijn speech benadrukte de burgemeester het belang van 75 jaar bevrijding, ook in Purmerend. “Als je in de Peperstraat het nog bestaande pand van Logger passeert, en weet wat zich daar gedurende de oorlog heeft afgespeeld, komt dat behoorlijk binnen.”

Verbinding
De samenstellers en medewerkers van het boek willen hiermee ook de scholen bereiken, waarin het geïntegreerd kan worden in een lesprogramma over de Tweede Wereldoorlog, en waarbij nadrukkelijk wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Zij hopen met dit boek meer verbinding te realiseren en het besef door te laten dringen dat Vrijheid niet vanzelfsprekend is!

Het boek is voor slechts € 12,50 te koop bij Het Purmerends Museum / winkel, Waterlands Archief en boekhandel Het Leesteken.
Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *