Ogen en oren van de wijk

11/06/2012

Raymond van Ruiven, hondengeleider

De Politie Zaanstreek-Waterland is sinds 1,5 jaar het project ‘Ogen en Oren’ gestart. Doel daarvan is het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid in de wijk door samenwerking tussen bewoners, politie en de gemeentes.

Op woensdag 6 juni werd er bij de Kynologenclub aan de Westerweg een informatieavond gegeven aan hondenbezitters in Weidevenne. Aan de hand van de gegevens bij de gemeente kregen alle betalers van hondenbelasting een uitnodiging.

De opkomst was groot, en ook burgemeester Don Bijl en wijkmanager Edwin Färber waren aanwezig om vragen te beantwoorden. Burgemeester Bijl: “ Ik vind dit een mooi project. Ook het project van vorig jaar waar een inbreker liet zien hoe makkelijk het soms is om in te breken was een groot succes. Bij “ogen en oren” vraagt de politie en gemeente aan bewoners om mee te kijken in de wijk, waardoor de veiligheid verbetert.  Vooral omdat een inbraak heel vervelend is als het je overkomt. Ik hoop dat aan het eind van de avond iedereen geïnspireerd weggaat zodat we met elkaar een veilige stad creëren.”

Hond uitlaten

Juist hondenbezitters kunnen bij uitstek helpen als ‘Ogen en Oren’ voor de politie. Zoals Gerard ter Horst, coördinator Hondengeleiders, uitlegde: “De hondenbezitter is vaak als eerste op straat en ook als laatste, om een blokje om te gaan met de hond. Mede daardoor kent hij of zij de buurt als geen andere. Zaken die een ander niet opvallen, zoals personen die er rondhangen of vanuit een auto de omgeving observeren en auto’s met onbekende kentekens, alles kan iets betekenen. Bij dergelijke verdachte situaties kan de politie via 0900-8844 gebeld worden. Als u het niet vertrouwt, bel de politie of mail naar ogen.oren.purmerend@zaanstreek.politie.nl. Dan kan die per direct het kenteken controleren, daarvoor hebben we de gegevens van alle kentekens uit heel Europa, gekoppeld aan eerdere signaleringen. Let ook op het gedrag van uw hond. Honden blaffen niet voor niets. Hun gehoor is 2,5 maal beter dan dat van de mens. De neus van een hond is zelfs 1 miljoen keer beter! De ogen zijn erg goed bij schemer. Een hond is een gewoontedier, dus als het reageert door te blaffen of plotseling de oren spits is het altijd verstandig om even te controleren of er niet iemand in de tuin of bij de voordeur is.

Herders

In Purmerend zijn er drie hondengeleiders in dienst. Barry ter Horst, een van de hondengeleiders, gaf een uitgebreide voorlichting over de werkwijze.

Barry ter Horst, hondengeleider

De honden bij Zaanstreek-Waterland behoren tot de top van Nederland. In het korps wordt gekozen voor Mechelse herders, eenvoudig omdat Duitse herders te slim zijn. Als die zijn ‘kunstje’ drie keer heeft gedaan, wacht hij liever op een nieuwe uitdaging dan opnieuw dat balletje te moeten zoeken. Ook doet hij niet blindelings wat er van hem gevraagd wordt. Een Mechelse herder gaat volledig met zijn baas mee, ongeacht wat hij van hem wil. Hierdoor ontstaat ook een band waarbij baas en hond elkaar onvoorwaardelijk steunen en vertrouwen.

Demonstratie

Na de voorlichting werd er buiten een realistische demonstratie gegeven, waarbij eerst een surveillancehond kleine voorwerpen moest apporteren en grote markeren met blaffen. Daarna werd een begeleider in het pak gehesen en werd de surveillancehond daar ‘op los gelaten’. Er werd hem letterlijk geen kans gegeven om de hond te slim af te zijn. Vast was vast, tot zijn baas het tot de orde riep. Weglopen is er niet bij, doodstil staan wel, tot hij was gefouilleerd en afgevoerd

Contact Politie

Bel 112 bij het zien van levensbedreigende zaken 112 gebeld , voor en vermoeden van onraad is het nummer 0900-8844 en Misdaad Anoniem 0800-7000 voor anonieme meldingen. Ook kan men zich aanmelden bij BurgerNet via: www.mijnburgernet.nl, waarop ook meer informatie te vinden is.

Alle aanwezigen waren erg enthousiast over het project. Er werden vragen gesteld over bepaalde situaties en het direct contact met de hondengeleiders werd erg op prijs gesteld. Een ding is zeker: er zal zeker beter opgelet worden tijdens het honden uitlaten. En uiteraard de mobiel mee zodat er gelijk gebeld kan worden of een foto gemaakt van een nummerbord.

Speciale politieauto´s, met airco, voor de honden

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *