Ogen en Oren in Weidevenne

31/05/2019

Onlangs werd in Grand Café Heel Europa een bijeenkomst van Ogen en Oren afdeling Weidevenne gehouden. Wijkagent Ilse Molenaar heeft het project opgenomen als afstudeerproject en deed deze avond haar verhaal over wat ze was tegengekomen. Ook aanwezig waren wijkmanager Michael Lanting, wijkagenten Bas Bakker en Peter Bouwer en buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) Kimberley. Zo’n vijftien ogen- en orendeelnemers werden verwelkomd met koffie en koek, waarna wijkagent Ilse haar bevindingen uiteenzette.

Het doel van het project Ogen en Oren is om bewoners te bewegen zelf op pad te gaan en de wijk met andere ogen te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld door de politie te bellen als ze iets verdachts zien. Gemeente en politie zorgen ervoor dat de bewoners die op pad gaan een hesje en een zaklamp krijgen en alle informatie die zij nodig hebben. Ook geeft de politie tijdens informatieavonden tips aan buurtbewoners en informatie over inbraakpreventie.

Herrie in de tent
De avond in Heel Europa begon helaas anders dan verwacht, want wat bleek…? Herrie in de tent! Overleg met andere wijken gaat op z’n zachts gezegd nogal stroef en overleg tussen coördinatoren was al een poosje niet mogelijk. Na uiteg kwam er gelukkig een oplossing, zodat het project gewoon door kan gaan. Besloten werd ook het contact met wijkagenten en wijkmanager te verbeteren en het organiseren van een aantal thema-avonden.

Hennepplantages
Wijkagent Ilse liet weten blij te zijn met het project, want het zorgt voor veiligheid en cohesie in de wijk. Ze gaf voorbeelden en tips over het herkennen van verdachte situaties en hoe een en ander te melden. Enige discussie was er over het vermoeden en melden van hennepplantages in de wijk. Ook wijkagenten Bas Bakker en Peter Bouwer gaven bruikbare tips die de ogen- en orendeelnemers goed van pas kunnen komen, zeker voor hun eigen veiligheid. Tot op heden zijn de deelnemers tijdens hun rondes te herkennen aan gele hesjes, maar gezien de gebeurtenissen rond andere gele hesjes is de kans groot dat binnenkort oren- en ogen deelnemers in Weidevenne in witte hesje door de wijk surveilleren.

Verder werd afgesproken om via verschillende media meer deelnemers te werven en te activeren. Meer informatie over het oren- en ogenproject in Weidevenne is te vinden op  www.ogenenoren.com.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

1 comment

  1. H N van Niekerk schreef:

    geachte medewerker,
    Heb twee heren op de fiets gezien met hun gele hesjes aan in de omgeving van de haven buurt , het viel mij op dat de heren het heel serieus namen hun taken. en hadden wel zeer goede verlichting op hun fiets. ze kregen wel te maken met een stevige regen bui.
    Ik vind het een prima initiatief buurt preventie. De vrijwilligers top..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *