Nieuwe woningen in de Vijfhoek

15/05/2021

De Vijfhoek, het gebied tussen Kanaalstraat, Beemsterburgwal, Wagenbeurs, Gedempte Singelgracht en Kanaalkade, ligt er sinds de brand in 2003, waarbij meerdere panden aan de Beemsterburgwal in vlammen opgingen, voor een deel troosteloos bij. Vooral het parkeerterrein blinkt niet uit in schoonheid en doelmatigheid. Er kwamen allerlei plannen voorbij, van parkeergarage tot woningbouw, maar er gebeurde bijna twintig jaar niets. De gemeente is nu in gesprek met Keukelaar Onroerend Goed B.V. over de bouw van 54 woningen in het gebied De Vijfhoek.

Rietvink Architecten heeft een bouwplan getekend voor 15 sociale huur-, 17 middeldure huur- en 22 vrije sector huur- en koopwoningen. De appartementen worden gerealiseerd over meerdere bouwlagen, met een maximum van vijf lagen. De woningen hebben een oppervlakte tussen de 40 en 141 m2. Het overblijvende deel van het huidige parkeerterrein en de aangrenzende stegen worden door en op kosten van de ontwikkelaar heringericht en daarna (voor niets) overgedragen aan de gemeente. Er komt een openbaar parkeerterrein met veertig parkeerplaatsen terug, wat bereikbaar is door een poort in het gebouw aan de Kanaalstraat.

Impressie Kanaalstraat

De Landbouw
Aan de achtergevel van de nieuwe bouwblokken, het tussenliggende gebied, worden meerdere parkeerplaatsen en groenvoorzieningen gerealiseerd. Deze parkeerplaatsen en groenvoorzieningen worden omsloten door twee loopverbindingen: in de gevel van de Beemsterburgwal een verbinding door de Beemstersteeg en in het zuiden van het plangebied de hoofdontsluitingsweg die aansluit op de Kanaalstraat. Deze poort is voldoende hoog zodat ook bevoorrading, verhuiswagens en dergelijke, op het plein kunnen komen. De architectuur van het gebouw aan de Kanaalstraat is geïnspireerd door het fabriekspand van veevoer fabriek De Landbouw die hier vroeger heeft gestaan

Bestemmingsplan
Het bouwplan past echter niet in de huidige bestemmingsplannen die voor dit terrein gelden en daarom is een nieuw bestemmingsplan, ‘De Vijfhoek 2021’, opgesteld. Het ontwerp van het bestemmingsplan wordt op korte termijn met bijbehorende stukken gedurende zes weken ter inzage gelegd, gecoördineerd met het besluit tot het verlenen van een omgevingsvergunning en het besluit tot het vaststellen van hogere waarden geluidhinder. Gedurende deze termijn heeft een ieder de gelegenheid zienswijzen omtrent de ontwerpen naar voren te brengen. Daarna zal de raad een besluit nemen over het nieuwe bestemmingsplan.

Impressie Beemsterburgwal

huidige situatie toekomstige Vijfhoek

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

3 comments

  1. yvonne de Vries schreef:

    leuk ! zijn veel woningen nodig

  2. Mick Ostendorf schreef:

    Top! Hoe kom je in aanmerking voor de sociale huurwoning?

  3. martine schreef:

    De Landbouw was gevestigd in twee prachtige herenhuizen in de Kanaalstraat met prachtige gevels. Achter deze gevels was de veevoederfabriek gevestigd. Het zou heel mooi zijn als deze gevels zouden zijn teruggekomen voor dit appartementengebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *