Nieuwe gemeente Purmerend vandaag van start

01/01/2022

Met ingang van 1 januari 2022 is de fusie van gemeente Beemster met gemeente Purmerend een feit. De nieuwe gemeente Purmerend heeft ruim 90.000 inwoners en een oppervlakte van 97 km². Hier is een zorgvuldig traject aan vooraf gegaan. In februari 2012 ondertekenden beide gemeenten de intentieovereenkomst voor vergaande ambtelijke samenwerking, nadat in 2011 bleek dat Beemster veel taken niet zelfstandig meer kon uitvoeren. In 2014 zijn de gemeenten Beemster en Purmerend al ambtelijk gaan samen werken.

In 2018 besloten beide gemeenten om samen het herindelingsproces te doorlopen. Daarna konden inwoners van beide gemeenten aangeven wat zij het meeste waardeerden en terug wilden zien in de nieuwe gemeente. Deze waarden zijn opgenomen in een herindelingsadvies dat door de wetgever (Eerste Kamer en Tweede Kamer) is behandeld en goedgekeurd. In mei 2021 stemde de Eerste Kamer officieel in met het wetsvoorstel voor de fusie.

Niet vanzelfsprekend
Burgemeester Don Bijl blijft in functie als burgemeester tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Rond die tijd zal de procedure voor zijn opvolging worden gestart. Burgemeester Bijl: “Ik ben blij dat de nieuwe gemeente Purmerend nu een feit is met ruimte voor Beemsterlingen en Purmerenders. Ik heb er vertrouwen in dat wij in verbinding blijven met elkaar in onze nieuwe gemeente Purmerend. Bovendien kijk ik vol trots terug op het vele werk dat is verzet en het soepele fusietraject dat we in goede harmonie hebben doorlopen. Dit is niet vanzelfsprekend.”

Achtste wijk
Beemster is vanaf 1 januari 2022 als achtste wijk toegevoegd aan de zeven wijken van Purmerend en opgesplitst in Middenbeemster, Noordbeemster, Westbeemster en Zuidoostbeemster. Belangrijk is dat Beemster behouden blijft als wijknaam, waarmee ook de identiteit en de ‘couleur locale’ (sfeer en gebruiken die karakteristiek zijn voor een plaats of een streek) behouden blijft. Aan de naam van de droogmakerij De Beemster verandert niets.

Nieuwjaarstoespraak
Burgemeester Bijl houdt op 1 januari 2022 om 15.00 uur zijn nieuwjaarstoespraak. Deze wordt live uitgezonden door RTV Purmerend, zowel op tv als gestreamd via de  social media kanalen van RTV Purmerend. Direct daarna zal oud-burgemeester Heerschop van Beemster een toespraak houden die eveneens wordt uitgezonden. Ook wordt het speciale lied dat voor de nieuwe gemeente Purmerend is geschreven voor het eerst ten gehore gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *