Nieuw plan aanpak veenweidestrook

13/03/2021

Bisonstraat

Over de groenstrook achter de woningen Bisonstraat en Barbadosstraat in Weidevenne kwamen bij de gemeente regelmatig meldingen binnen. Onder andere over stankoverlast door hondenpoep, de drassige ondergrond en het maaibeleid van de gemeente. Voor de gemeente reden om een ontwerp voor aanpak en beheer van deze groenstrook te maken. Bewoners konden reageren en als er geen grote veranderingen in het voorgenomen ontwerp kwamen, zouden de plannen worden uitgevoerd. De reacties waren echter niet allemaal positief en nu ligt er een nieuw plan op tafel.

Een deel van de bewoners van de Bisonstraat (92-154) reageerde positief op het eerste plan. Het kruidenmengsel wordt ingezaaid in de periode april tot en met juni. Voor het kiemen van de zaden mag de grond niet te koud zijn. Daarna wordt een nieuwe laag schelpen aangebracht, waardoor het pad iets hoger komt te leggen en ook iets breder wordt. Vanwege overgroei door gras wordt het pad om de paar jaar hersteld. De hondenroute vervalt. Er geldt (nu al) een opruimplicht en na het herstellen van de paden komen er hondenpoepbakken.

Barbadosstraat

Niet mee eens
Bewoners van de Barbadosstraat keken anders naar de plannen en waren het er niet mee eens. Reacties gingen over behoudt van de hortensia’s, hondenpoepoverlast, drassigheid en zware machines tijdens maaien. In het nieuwe plan mogen de  hortensia’s blijven en bewoners kunnen een strook grond adopteren door middel van een geveltuin contract. Er wordt echter geen kruidenmengsel ingezaaid en als een bewoner geen grond wil adopteren, blijft de strook achter de woning  ruig gras dat twee maal per jaar wordt gemaaid. Het plaatsen van hekwerk is niet toegestaan. Ook hier worden schelpenpaden aangepakt en vervalt de hondenroute. Ook hier geldt nu al een opruimplicht en komen later hondenpoepbakken.

Zorgvuldig
Omdat het een natuurverbindingsroute is wordt aan de drassigheid niets gedaan. Het moet veenweide blijven en kan niet worden opgehoogd. De gemeente gaat de maaimachines aanpassen aan de terreinomstandigheden en het Waterschap wordt gewezen op het zorgvuldig omgaan met de omgeving.

  Eerder op weidevenner.nl:  https://www.weidevenner.nl/kruidige-bloemen-bij-barbadosstraat-en-bisonstraat-weidevenne/

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *