Museum Waterland loopt over

25/02/2018

In 1976, is de Vereniging Museum Waterland opgericht en vonden de eerste tentoonstellingen plaats in een pand aan de Weerwal. Sins1991 is het museum gevestigd aan de Kaasmarkt. Na vijfentwintig jaar verblijf in de voormalige kaasbeurs en later politiebureau heeft de gemeente de huur opgezegd en moest het museum noodgedwongen verhuizen. Toenmalig wethouder Edwin Voorbij wilde in het Project Kaasmark het plein ‘opfrissen’ wat zou bijdragen aan een aantrekkelijke binnenstad. Om dat te bereiken was een nieuwe bestemming voor het monumentale pand noodzakelijk. Ook de Purmerendse Ondernemers Vereniging was het er mee eens, zij zagen een horecaonderneming tussen de Kaasmarkt en Koemarkt wel zitten.

Even slikken
Bert Wiedemeijer, voorzitter van het museum, had een geheel andere mening en was ook niet te spreken over het eerder al afbouwen van de subsidies en de manier waarop de gemeente de zaak behandelde. Na veel gesprekken en discussies kreeg het museum nog een poosje uitstel, maar zondag 25 februari was het moment van vertrekken aangebroken. Het na de brand herbouwde pand van Deitmers aan de Peperstraat wordt de nieuwe locatie. Bert Wiedemeijer:“ Het is even slikken, maar we komen in een mooi nieuw gebouw. Wel iets minder ruimte, maar ondanks alle problemen ben ik uiteindelijk toch best tevreden.” Voor de opening van de nieuwe locatie wordt gestreefd naar 3 maart, als alles tenminste op z’n plaats staat en hangt.

Te voet
Gezien de afstand tussen beide locaties was een verhuiswagen niet nodig. Het idee was een menselijk lint van ongeveer honderd personen te vormen en alles schouder aan schouder door te geven van de oude naar de nieuwe plek. Waarschijnlijk vanwege het koude weer kwamen er niet genoeg vrijwilligers opdagen en werd de verhuizing te voet volbracht.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *