Mooi groen, maar ook vernielingen Monument Jaagweg

22/04/2021

De Nationale Dodenherdenking zal ook dit jaar in aangepaste vorm plaatsvinden. De Herdenkingstocht naar het monument aan de Jaagweg vervalt en de kranslegging zal zonder publiek plaatsvinden. De plechtigheid wordt uitgezonden op RTV Purmerend. Het groen rond het monument wordt keurig onderhouden en krijgt voor 4 mei altijd extra aandacht. De groenmannen van de gemeente zorgen voor een mooie omgeving, maar er zijn helaas ook minder leuke zaken rond het monument, zoals vervuiling en vernielingen.

Er worden maar liefst 1400 oranje/rode geraniums geplant op verschillende plekken in Purmerend. Zo’n 1100 krijgen een plekje bij het Monument aan de Jaagweg, waar op 15 december 1944 drie onschuldige mannen werden doodgeschoten door de Duitse bezetter. Na eerdere vernielingen blijkt het monument wederom beschadigd te zijn. De paal met daarop het zwaard is bekrast, de helm is ingeslagen en het zwaard beschadigd. Ook de offerplaat is bekrast en op en rond het monument liggen lege flesjes en gebroken glas. 

Schrikken
Ondanks het lange verleden is het voor velen een monument om te herinneren aan familie, kennissen of vrienden die tijdens de oorlog zijn omgekomen en de vrijheid waarin wij sindsdien leven. Een oudere voorbijganger die de schade ziet, heeft er geen woorden voor.”Ik loop hier dagelijks langs en vindt het een prachtig monument met betekenis voor iedereen. Hoe stom moet je zijn om dat moedwillig te beschadigen?”  Een echtpaar dat even van de (toer)fiets stapt om de nieuwe planten te bewonderen, ziet ook de vernielingen. “Wij komen niet uit Purmerend, maar dat zoiets hier gebeurt, daar schrikken we van.”

Respect
De schrijver van een aantal artikelen over het monument heeft een boodschap voor de vernielers: “Drie mannen zijn op deze plek doodgeschoten als wraak voor het door anderen weghalen van suiker en die verdelen onder vooral zieke ouderen, vaders, moeders, oma’s en opa’s tijdens de Hongerwinter. En dan bekras je nu onder andere de offerplaat waarop de tekst ‘Nederland gedenk uw dooden en vergeet niet het offer dat ze voor u brachten.’ De huidige maatregelen beperken inderdaad je vrijheid, maar dit monument staat voor mannen die de vrijheid moesten bekopen met de dood. Daar blijf je van af, dat respecteer je.” 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

2 comments

  1. F. de Jong schreef:

    Het is toch in en in triest dat deze monumenten zo worden vernield, heb hier geen woorden voor!

  2. Harry Quist schreef:

    De liefde voor de nabestaanden is soms uitgebouwd tot ware kunstwerken die zeer goed worden onderhouden door het personeel die dagelijks werkzaam zijn op de begraafplaatsen hun werk teniet doen ” onverschilligheid zal het resultaat zijn en dat moeten we tegenhouden , spreek de veroorzaker aan ( U krijgt ter alle tijde politie bescherming ) Respect voor de doden , zie en handel Dank namens allen 💪

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *